Donosimo vam najvažnije savjete i korisne smjernice pomoću kojih
će vaše jelo na fotografiji izgledati kao ‘Mona Lisa’ na tanjuru.
S obzirom na to da u večerašnjoj epizodi showa ‘Tri,
dva, jedan – kuhaj!’ kandidati moraju pripremiti
fotogenična jela, odlučili smo istražiti na koje sve segmente
treba pripaziti prilikom serviranja i fotografiranja tanjura.
Svijetlost
Najkvalitetnije svjetlo za fotografiju je umjereno danje svjetlo
na kojem će jelo izgledati prirodno. Treba izbjegavati jaku
sunčevu svjetlost pa je tako najbolje fotografirati ujutro ili
predvečer dok još ima danjeg svjetla, a možete i fotografirati u
zatvorenom prostoru pokraj prozora. Jaka umjetna rasvjeta i blic
fotoaparata se ne preporučuju jer nejednako osvjetljavaju objekt
fotografiranja. Znači što prirodnije, to bolje.
Oprema
Mnogi blogeri i fotografi reći će kako nije sve u opremi, većina
je u ideji onoga tko fotografira. No, ipak treba raspolagati
donekle kvalitetnom kamerom na fotoaparatu ili mobitelu kako bi
fotografija imala smisla, ostalo je sve u rukama fotografa. Osim
kvalitetnog objektiva, vrlo je korisno posjedovati i stativ koji
će vam dati sigurnost u kadriranju. Kada pronađete dobar kadar,
stativ vam omogućuje slobodu da lakše dodatno ukrasite jelo ako
se ukaže potreba za tim.
Kadar i kut snimanja
Kadar i kut snimanja je vrlo teško odrediti dok nemamo konkretno
jelo ispred sebe jer neka jela izgledaju odlično kada se
fotografiraju cijela, a neka kada se ‘uđe u jelo’ i uzme krupni
kadar ili detalj. Jednako tako, neka jela zahtijevaju
fotografiranje odozgo, a neka sprijeda. Tada je najbolje
‘opaliti’ više fotografija različitih kadrova i iz različitih
kutova kako bi pronašli recept za savršenu fotografiju.
Filteri
Iako bi bilo najbolje izostaviti bilo kakve filtere, ako ste
veliki ljubitelj filtera i ne možete bez njih, onda ih svakako
koristite umjereno. Ne izgleda primamljivo kada hrana promijeni
boju i ne izgleda prirodno, zato treba biti oprezan s filterima.
Boje i dekoriranje
Hrana mora biti u centru pažnje prilikom serviranja, zato je
najbolje koristiti neutralne, jednobojne tanjure poput bijelih,
crnih ili nekih nježnijih boja na kojima će se vaše jelo najbolje
istaknuti. Bitan je i kontrast između podloge i hrane kako se
pojedine namirnice ne bi ‘stopile’ s pozadinom. Također, treba
paziti na količinu prilikom serviranja jer previše hrane na
tanjuru nikako nije fotogenično ni primamljivo.
Vježba
Kao i sve ostalo, fotografiranje hrane je stvar vježbe pa je
potrebno puno prakse kako bi pronašli recept za najbolju
fotografiju. Osim vježbe, puno će pomoći i prelistavanje
kuharica, čitanje knjiga i blogova koji nude korisne savjete i
prekrasne fotografije hrane.