I ptičice na grani znaju da treba jesti polako i žvakati svaki
zalogaj, no izgleda da smo zaboravili na to. Znanstvenici su nam
stoga podastrli dokaze o tome koliko je bitno polako jesti.
Konzumirate li obrok sporo manji su izgledi da ćete se
udebljati ili da će se kod vas razviti metabolički
sindrom (skupina metaboličkih poremećaja koji se očituju kao
inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području
trbuha, visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak),
upozoravaju japanski znanstvenici.
Takvo se stanje razvija jer konzumiranje hrane na
brzinu uzrokuje fluktuaciju razine šećera u
krvi, što može rezultirati inzulinskom
rezistencijom (otpornošću na inzulin), prenosi Independent.
Glukoza je najznačajniji izvor energije, potreban za mišićni
rad i za sve procese u organizmu, uključujući i rad
mozga.
Nakon unosa hranom u organizam i apsorpcije iz crijeva razinu
glukoze u krvi regulira jetra, koja osigurava održavanje razine
unutar precizno određenog raspona.
Razina glukoze u krvi pokazuje fluktuacije kod svakog
pojedinca koje ovise o tjelesnoj aktivnosti i vremenu proteklom
od konzumiranja jela. Ove fluktuacije su dodatno
povećane kod brojnih patoloških stanja kod kojih razina glukoze u
krvi može biti povišena (hiperglikemija) ili smanjena
(hipoglikemija).
Rezultati istraživanja izneseni na godišnjem sastanku
članova Američke udruge za srce upućuju na to da
bi sporije konzumiranje jela moglo biti ključno za
održavanje dobrog zdravlja pojedinca.
Tim znanstvenika s japanskog sveučilišta Hiroshime tijekom 2008.
je procijenio zdravstveno stanje 642. muškaraca i 441, žene
čija je prosječna dob iznosila 51 godinu, od kojih nitko
nije imao metabolički sindrom.
Sudionici istraživanja podijeljeni su u tri kategorije u
skladu s opisanim navikama kada je posrijedi brizna konzumiranja
hrane: spora, umjerena, brza.
Nakon pet godina, znanstvenici su ponovno pozvali ispitanike.
Ustanovili su da se kod onih koji su imali običaj
hranu jesti brzo u najvećem postotku – 11,6 posto, razvio
metabolički sindrom.
U grupi onih koji su jeli umjereno brzo metabolički
sindrom se javio kod 6,5 ispitanika. Najbolje su prošle osobe
koje su se izjasnile kao spori konzumenti hrane, jer se kod samo
2,3 posto sudionika istraživanja razvio metabolički sindrom.
Znanstvenici su brzo konzumiranje hrane povezali i s
češćim dobivanjem na kilaži,povećanjem glukoze u krvi i
s abdominalnom pretilošću, odnosno porastom obujma struka.
Zbog svega navedenog važno je osvijestiti sporo
žvakanje zalogaja jer to mozgu omogućuje
primanje signala da je sit, a to opet znači da nećete doći u
napast da se prejedete. Kad ljudi jedu brzo, čini im se
da se ne mogu zasititi. U tom je slučaju vrlo vjerojatno da će
pojesti više hrane nego što im je potrebno.
“Sporije jedenje može biti ključno za promjenu
životnog stila koji će rezultirati izostankom razvoja
metaboličkog sindroma“, rekao je autor studije i
kardiolog na japanskom sveučilištu Hirošima, dr. Takayuki Yamaji,
dodavši kako se nada da će se rezultati japanskog
istraživanja primijeniti i među stanovnicima Sjedinjenih Država.