KAfotka.net – jedinstveni online foto arhiv grada Karlovca slavi prvu godinu postojanja

KAfotka.net – jedinstveni online foto arhiv grada Karlovca slavi
prvu godinu postojanja

KAfotka.net, jedinstveni online foto arhiv koji dokumentira grad Karlovac i njegove građane slavi prvu godišnjicu postojanja. Tim povodom postavljena je izložba fotografija u izlozima Paviljona Katzler. U dva izloga Paviljona izložen je mali dio opusa od 2.700 fotografija objavljenih na web – stranici www.kafotka.net u proteklih godinu dana.

– Ideja se rodila spoznajom da su tisuće fotografija izgubljene ili uništene tijekom godina. Stoga smo odlučili zaviriti u stare obiteljske foto-albume, potražiti stare fotografije vezane uz Karlovac i Karlovčane i digitalizirane objaviti na web stranici koja svim posjetiteljima pruža besplatan pristup foto materijalu temeljem kojeg će moći bolje razumjeti, upoznati i promišljati vrednote svoga grada, rekao je začetnik KAfotke Dinko Neskusil.

U prikupljanju fotografija uz Neskusila aktivno sudjeluje i Zoran Gajšak tako da je dodanas na stranici objavljeno 2.700 fotografija, a odskenirano 10-tak tisuća.

– Stranicu je do danas posjetilo 57.000 pojedinačnih posjetitelja, fotografije su otvorene (kliknute) više od 3.400.000 puta. Najviše posjetitelja je bilo iz Hrvatske, Srbije, SAD, Njemačke, Italije, Kanade, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Engleske, Austrije, Australije, Švedske, Švicarske, Makedonije. Uglavnom posjećenost stranice vjerno pokazuje raseljenost Karlovčana u svijetu, kažu pokretač i KAfotke. Kako bi se ovaj nemali posao dokumentiranja povijesti grada ali i županije mogao širiti, udruzi je za rad potrebna nova informatička oprema.

Za prvu godišnjicu Udruge i projekta FOTO razotkrivanje zaboravljenog Karlovca 11. veljače na stranici www.kafotka.net biti će objavljene dvije ekskluzivne, jedinstvene foto galerije. U jednoj će biti po prvi puta objavljene fotografije bombardiranja Karlovca 1944. godine na kojima se vidi saveznički lovac-bombarder kako ispušta bombe na grad, a u drugoj će biti objavljene dvije fotografije poznatog fotografa Stjepana Šantića s tekstom o njegovoj sudbini za vrijeme 2. svjetskog rata i poslije 1945. godine.

U planu je proširenje na Županiju, te objavljivanje galerija fotografija Ozlja, Lipe, Duga Rese, Ogulina…

Dragi Karlovčani i Karlovčanke, ako u svojim obiteljskim albumima imate fotografije koje su vezane za Karlovac, molimo vas da ih posudite kako bi bile objavljene na www.kafotka.net, a u svrhu razotkrivanja starije i novije povijesti grada. Fotografije možete donijeti osobno Dinku Neskusilu, Zoranu Gajšaku ili u Paviljon Katzler.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest