Projekti od milijarde eura – gradnja 2. kolosijeka do Karlovca tek 2016.

Projekti od milijarde eura – gradnja 2. kolosijeka do Karlovca tek
2016.

Više od milijarde eura vrijedni su projekti gradnje drugog kolosijeka od Hrvatskog Leskovca do Karlovca te nove dvokolosječne pruge od Goljaka do Skradnika dok bi radovi trebali početi u 2016. godini, rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji u Hrvatskim željeznicama u zagrebu gdje je održana prezentacija velikih infrastrukturnih projekata koje će financirati Europska unija.

Ove dionice dio su četiri cjeline projekata koji se planiraju na ogranku V. paneuropskog koridora od Rijeke do državne granice s Republikom Mađarskom, a bit će zamjena za nizinsku prugu od koje je Vlada RH definitivno odustala.

Član Uprave Marko Car ocijenio je da će nove dionice pruge donijeti i novu dodanu vrijednost području kroz koje prolaze. Projektanti su predstavili trenutnu fazu u kojoj se nalaze projekti, a to je usklađivanje stanja u županijskim i općinskim prostornim planovima sa zadanom trasom pruge.

– Situacija po općinama je različita pa će se i rješavati sa svakom lokalnom sredinom pojedinačno. Dogovorena je intenzivna suradnja investitora – HŽ Infrastrukture i projektanata s lokalnom samoupravom na donošenju eventualnih izmjena prostornih planova županija, gradova i općina, uvažavajući realne prijedloge u skladu s građevinskom i prometnom strukom, kažu u HŽ-u.

Ukupna vrijednost radova na projektiranju dviju dionica pruga je oko 15 milijuna eura, a financiraju se s 85 posto bespovratnih sredstava fondova EU. Oba projekta su bitna za Karlovačku županiju, uz gradnju drugog kolosijeka pruge od Hrvatskog Leskovca projektira se i nova dvokolosiječna pruga na dionici Goljak – Skradnik, spojneapruge na dionici Karlovac – Belaj i za spojeve pruge kolodvora Skradnik na postojeće pruge. Projektant je poljska tvrtka URS Polska Sp.

U HŽ-u danas nisu izvijestili je li na sastanku bilo govora o završetku željezničke postaje u Novom centru u Karlovcu zbog koje se vjerojatno već i u ovoj državnoj tvrtki srame.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest