Otvorena knjižnica HOO-a: Svrha je očuvanje materijalne baštine iz bogate povijesti hrvatskog sporta

Knjižnica sadrži 1882 primjerka sportske knjižne građe, 1030 jedinstvenih naslova, 919 primjeraka serijskih publikacija, 255 vlastitih izdanja HOO-a, 81 primjerak sportskih biografija te brojne autorske uratke.

Godinu i pol prošlo je od ideje do realizacije projekta, u kojem su donacijama knjiga, časopisa i vrijednih dokumenata, osim HOO-a, sudjelovali nacionalni sportski savezi županijske sportske zajednice, gradski sportski savezi te brojni pojedinci.

– Ovu knjižnicu u budućnosti vidim kao multimedijski centar u kojem će se čuvati i obrađivati ne samo knjige i časopisi nego i ostali multimedijski zapisi iz prošlosti hrvatskog sporta, a potpisivanjem ugovora o suradnji između HOO-a i Hrvatskog športskog muzeja na projektima očuvanja knjižnične i muzejske građe iz sporta i olimpizma stvaraju se uvjeti da svako sportsko izdanje u Hrvatskoj bude dostupno svim zainteresiranima – kazao je na svečanosti otvaranja knjižnice predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Glavni tajnik HOO-a Josip zahvalio je svim suradnicima koji su od početne inicijative uspjeli realizirati projekt Sportske knjižnice.

– Uvjeren sam da su mnogi dionici sustava hrvatskog sporta s oduševljenjem dočekali ideju o Sportskoj knjižnici, što su i praktično potvrdili donacijama vrijednih knjiga. Oni koji znaju da imaju nešto vrijedno za ostaviti budućim naraštajima još mogu naći mjesta za to na policama ove Knjižnice – poruka je glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa, koji je s ravnateljicom Hrvatskog športskog muzeja Danirom Bilić potpisao sporazum o suradnji na području knjižnične i muzejske građe iz sporta i olimpizma.

– Zahvaljujući ovom sporazumu već smo dobili nekoliko raritetnih predmeta i dokumenata iz naše bliže olimpijske povijesti koji će se stručno obraditi i trajno čuvati u Hrvatskom športskom muzeju i biti dostupni posjetiteljima, ali i istraživačima sportske povijesti – kazala je Danira Bilić.

Voditeljica odjela za Komunikaciju i multimedije HOO-a Radica Jurkin naglasila je da su u Knjižnici HOO-a zastupljena 33 sporta, olimpijske i druge višesportske igre, međunarodni sport i olimpijska ideja, sportska povijest, prigodna i periodična izdanja nacionalnih sportskih saveza, županijskih zajednica re društava i klubova.

– Sloganom “Znanjem do sportske izvrsnosti” željeli smo naglasiti našu težnju da svako sportsko izdanje u RH bude dostupno i vidljivo, da traganje za sportskom knjigom bude lakše i da svaki sportaš, sportski dužnosnik ili sportski povjesničar ima prostor i platformu za istraživanje, proučavanje, informiranje i edukaciju – istaknula je Jurkin.

Bivši europski prvak na preči, gimnastičar Mario Možnik, prisjetio se da je neka od svojih istraživanja rezultata u sportskoj gimnastici započeo u prostoru buduće Knjižnice HOO-a, a nastavio na Kineziološkom fakultetu, na kojem je i doktorirao. A upravo je nakon njegova istraživanja sportske građe u HOO-u, inicirana ideja o stvaranju ove knjižnice.

– Nisam ni znao da su moja istraživanja gimnastičkih rezultata pridonijela razvoju ideje o otvaranju Knjižnice HOO-a, ali mi je drago da sada, uz dobro opremljenu knjižnicu na Kineziološkom fakultetu, postoji još jedna sportska knijžnica u kojoj će svaki autor, izdavač ili sportski savez imati zagarantirano mjesto za svoja sportska izdanja – rekao je Možnik.

Voditeljica Knjižnice Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Marijana Briški Gudelj na kraju je svečanosti simbolično podarila Radici Jurkin nekoliko knjiga iz fundusa tamošnje knjižnice, najavljujući time uspostavu suradnje i između dviju “sportskih knjižnica”.

HOO/Vino Knežević FOTO/FAH

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest