Krš i lom – Novo Disneyevo urnebesno animirano putovanje

Krš i lom – Novo Disneyevo urnebesno animirano putovanje

Animirani studio Walt Disney i dobitnik nagrade Emmy redatelj Rich Moore (Simpsoni, Futurama) odvode gledatelje na urnebesno, arkadno putovanje u animiranom hitu Krš i lom. Film Producent filma je Clark Spencer (Bolt, Lilo & Stitch), a scenarij su napisali Phil Johnston i Jennifer Lee, temeljen na priči koju su osmislili Moore, Johnston i Jim Reardon.

KRATAK SADRŽAJ

Ralph je već umoran od konstantog života u sjeni Fix-It Felixa, “junaka” njihove zajedničke igre u kojoj se obojica nalaze, a koji uvijek spašava dan.  Ali nakon desetljeća provedenih gledajući kako Felix ubire svu slavu, Ralph odlučuje da mu je dosta stalno igrati negativca. Preuzima stvari u svoje ogromne ruke i kreće na putovanje kroz različite arkadne igre koje su uveseljavale generacije djece kako bi dokazao da i on ima ono što je potrebno da postane heroj.

Na svom putovanju upoznaje žilavu narednicu Calhoun iz igre “Hero’s Duty”, ali nakon što slučajno pusti opasnog neprijatelja koji će zaprijetiti kompletnoj arkadi, svijet male i živahne Vanellope von Schweetz iz igre “Sugar Rush” bit će najviše ugrožen. Hoće li Ralph ostvariti svoj san i spasiti dan prije nego bude prekasno? Ali sve će se promijeniti nakon što u njihov zajednički svijet slučajno uđe smrtonosni neprijatelj koji će zaprijetiti uništenjem kompletne arkade, uključujući i Vanellope. I tada će Ralph napokon dobiti svoju priliku da spasi dan – jedino je pitanje može li to stići učiniti na vrijeme?

O FILMU

John Lasseter, glavni kreativni producent za studije Pixar i Walt Disney Animation izvršni je producent hita “Krš i lom”. “Dobar animirani film poput ovoga dobar je u tri stvari”, kaže Lasseter. “On priča neodoljivu priču koja je nepredvidljiva i drži gledatelja na rubu sjedala; priča je prepuna znamenitih i privlačnih likova; a ono najvažnije je da kompletnu priču i sve likove postavlja u uvjerljivi svijet.” U filmu postoje četiri jedinstvena svijeta. Lasseter objašnjava “Jedan je onaj 8-bitni svijet ige ‘Fix-It Felix’, jedan je hiper-realistični svijet igre ‘Hero’s Duty’, a jedan je super-simpatični svijet igre ‘Sugar Rush’ koji ima taj poznati japanski anime prizvuk. Četvrti svijet je Glavni kolodvor svih igara kojeg je, naravno, inspirirao Glavni kolodvor u New Yorku.”

“‘Krš i lom’ je zapravo film ceste”, izjavio je scenarist Phil Johnston. “Samo je malo više kompliciran zbog toga što ima četiri različita svijeta. Ali bez obzira da li je lik zapeo u malom gradiću ili u zemlji stvorenoj od slatkiša, netko je napustio svoj dom u potrazi za nečim većim. Ralph možda odlazi u sva ta fantastična, drugačija mjesta, ali on uvijek ostaje vjeran samome sebi – čak i nakon što se njegov lik započne razvijati.”

Spencer dodaje: “Radnja filma odvija se u svijetu arkadnih igara i kompletnom zabavom koja ih prati. Ali u svojoj srži radi se o povezanoj priči. Svi se tijekom naših života pitamo postoji li nešto više tamo vani. Svi smo mi zamišljali odlazak u avanturu.”

“Dobar film natjerat će svoju publiku da osjeća kao da se nalaze na putovanju s likovima”, kaže redatelj Moore. “Mislim da će publika očekivati komediju i akciju. Očekivat će vrhunsku animaciju i spektakl koji će ih zaprepastiti. Ali mislim da će ostati iznenađeni kada shvate koliko im je stalo do likova.”

GLAVNI LIKOVI

Prema Lasseteru, filmaši koji stoje iza filma upregnuli su sve svoje kreativne snage – od vizualnog odjela, scenografije, animacije, razvoja likova, vizualnih efekata, rasvjete, direktora fotografije i glazbe – kako bi uobličili i napravili jedinstvenima svaki gore spomenuti svijet igrica. Stvoreno je gotovo 190 jedinstvenih likova – tri puta više od bilo kojeg dosadašnjeg Walt Disneyjevog filma – i svaki od njih kreiran je na svoj vlastiti način kako bi se uklopio u svijet kojem pripada. Onaj koji ih sve zajedno povezuje je upravo Ralph koji se nalazi na epskom putovanju kako bi ga svi drugi prihvatili.

Ralph je razarač ogromnih ruku koji ima veliko srce. Bolujući od klasičnog umora koji prije ili kasnije zahvati sve negativce i željan novog izazova, Ralph se upušta u divlju avanturu kroz nevjerojatan svijet arkadnih igara kako bi dokazao da, unatoč tome što je negativac, ne znači da je loš dečko. “On je grub izvana”, kaže redatelj Moore, “ali ima simpatičnu narav”. “On je odraslo dijete”, dodaje autor Jim Reardon. “On želi ostaviti dane kad je bio negativac iza sebe, ali tek kad započne razmišljati o nekome drugome osim o sebi stvari se počnu mijenjati i on dobije ono što zbilja treba – ljubav i prihvaćanje. Teme mnogih dječjih filmova upravo se vrte oko toga da možeš postati što želiš baš zbog toga što to jako želiš. Ralphova priča je ipak malo realističnija od toga.”

Feliks je glavna zvijezda igre Fix-It Felix koji sa svojim zlatnim čekićem popravlja sve ono što Ralph uništi i zbog čega ga stanovnici Nicelanda obožavaju. Kada nije zaposlen popravljanjem, ovaj osvajač nebrojenih zlatnih medalja za najvećeg dobričinu obasut je poljupcima, hvalospjevima i pitama njegovih stanara. Upravo zbog toga što ga svi smatraju toliko dobrim, u njegovom liku ne postoji mjesta za bilo što drugo – tako je programiran. “To je sve što on zna”, kaže Jack McBrayer koji je bio zadužen za rad na ovom liku. “On je veliki kontrast Ralphu koji sve uništava, ali Ralph je taj koji se želi promijeniti pa obojica moraju pronaći nekakvu zlatnu sredinu u svojem odnosu što je ponekad izrazito teško.”

U znanstveno-fantastičnoj ratnoj igri Hero’s Duty, narednica Calhoun je puno više od zgodne djevojke – ona je tvrdokorni, odlučni vođa koji se bori za slobodu čovječanstva. Kada ne vodi vojnike tijekom bitke u igri, ona ih obučava za njihov sljedeći napad. Kao nepopustljivi narednik vođena je osobnom osvetom i neće stati pred ničim kako bi zaštitila igrača i kompletnu igru od invazije neprijateljskih Cyber-buba.

Poznata pod nadimkom “Greška”, Vanellope je programska pogreška u zemlji napravljenoj od slatkiša, trkaćoj igri Sugar Rush. Budući joj je u kod ugrađen natjecateljski duh, Vanellope je odlučna u tome da se probije na mjesto koje će joj osigurati nastup u utrci s ostalim trkačima. Međutim, postoji jedan problem: ostali trkači ne žele nju ili njezinu grešku u igri. Nakon godina odbijanja Vanellope je razvila čudnovat smisao za humor i odrješit jezik. Međutim, negdje ispod te tvrde karakterne školjke želi slatko, simpatično stvorenje koje samo čeka da bude otkriveno.  “Ona je pravi autsajder. Druga djeca je zadirkuju. Nitko je zapravo ne voli i svi je isključuju iz utrka. A sve što ona želi je nastupiti u utrci – biti dijelom igre – baš kao što Ralph želi biti dio svoje zajednice u Nicelandu”, kaže scenarist Phil Johnston.

Ne iznenađuje što je najmoćnija figura igre Sugar Rush ujedno i najbolji trkač na stazi – vođa trkaće staze, kapetan slastičarskih proizvoda i suveerniteta šećera – kralj Bombončić. Možda izgleda poprilično neopasno, ali ovaj misteriozni monarh upravlja svojim kraljevstvom uz pomoć slatke šake i odlučan je u tome da svoje kraljevstvo zadrži sigurnim od grešaka, uništavača i autsajdera. “Kralj Bombončić je luckasti, ali poprilično bogat lik”, kaže Spencer. “On je zapravo homage Ludom Klobučaru iz Disneyjeve Alise u zemlji čudesa.” Nemojte očekivati da će kralj samo tako pustiti Ralpha i Venelopu. Njega čuvaju i asistiraju mu naoružane krafne, Wynnchel i Duncan, te njegova desna ruka Depresivni Bill.

SOUNDTRACK

Kako bi se svjetovi još više razlikovali, filmu puno potpomaže i njegov soundtrack koji se sastoji od kolekcije neočekivanih autora, a koji su kroz svoju glazbu pomogli ispričati priču. Među njima su i pop-senzacije poput Rihanne i skupine Kool & the Gang. Glavni kompozitor je Henry Jackman (Medvjedić Winnie, Mačak u čizmama) koji je glazbu skladao prema originalnoj muzici dobitnika nagrade Grammy Skrillexa, japanskog pop-fenomena AKB48, glazbene skupine Owl City (Fireflies, Good Time) i Buckner & Garcije (njihovog singla koji je 1982. godine ušao na top 10 “Pac-Man Fever”).

JOŠ JEDNA WALT DISNEYEVA USPJEŠNICA

“Kada gledamo njegov izgled i osjećaj, mi u ovom filmu imamo zapravo četiri različita fimska uratka”, kaže Spencer. “Teško je jedan svijet napraviti kako spada – ali kreirati i unificirati četiri različita svijeta arkadnih igara zahtijevalo je mnogo istraživanja, kreativnog razmišljanja i mukotrpnog rada – i dorade – plus inovaciju u tehnologiji i jedinstveni pristup filmu na svim nivoima.”

“‘Krš i lom’ kreiran je u pravom duhu Walta Disneyja”, zaključuje Spencer. “Ovaj film odličan je primjer gdje se studio Walt Disney Animation nalazio i u kojem pravcu ide u budućnost; redatelj Rich Moore vodio je fantastičan tim u kreiranju osvježavajućeg i izuzetno originalnog filma koji će biti privlačan svima – s velikom dozom humora prisutnim na svim nivoima, nostalgijom i nevjerojatnim srcem i emocijama.”

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest