Lažni diplomanti se izvukli – na sud jedino Bernardica T. Halapa

Lažni diplomanti se izvukli – na sud jedino Bernardica T. Halapa

Karlovački lažni diplomanti, redom članovi u Karlovcu vladajućeg HDZ-a, Marijan Stavljenić, Goran Đurašević, Marijan Brnardić neće kazneno odgovarati za svoj “nestašluk”, odnosno što su godinama u gradskoj sinekuri primali plaće na osnovi lažiranih dokumenata o završenoj i potrebnoj stručnoj spremi. Kaznenu prijavu ODO je odbacilo i protiv Alenke Ban, supruge istaknutog karlovačkog HDZ-ovca Ivice Bana koja, međutim, nije pripadnica stranke.

Kako doznajemo od Općinskog državnog odvjetništva, odnosno v. d. općinske državne odvjetnice Irene Lipka Krajačić, “protiv G. Đ., M. S., M. B. i A. B. kaznena prijava je odbačena zbog zastare pokretanja kaznenog postupka”.

Za kazneno djelo krivotvorenja isprave iz čl. 311 st. 1 i 2 Kaznenog zakona propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a odredbom Članka 19. stavak 1 Zakona o kaznenom postupku propisano je da se za kaznena djela za koja je predviđena kazna zatvora do pet godina, ne može pokrenuti postupak, ako je od izvršenja kaznenog djela proteklo više od pet godina. Ovakvo je tumačenje, naime, općinska državna odvjetnica dala još prije nekoliko mjeseci kad smo pisali o slučaju Gorana Đuraševića.

Na sud će tako jedino Bernardica Topolnjak Halapa, bivša pročelnica Ureda župana koja je prva otkrivena s lažnom diplomom. Protiv nje je, dodaju u Općinskom državnom odvjetništvu, kod nadležnog Općinskog suda u Karlovcu već podignuta optužnica.

Podsjetimo, osim ovih najeksponiranijih slučajeva u “aferi diplome” otkriveno je još desetak lažnih svjedodžbi, uglavnom u gradskoj tvrtki Čistoća. Svi kojima je utvrđena lažna diploma dobili su otkaz. Nalaz revizije svjedodžbi i diploma u svim gradskim tvrtkama, ustanovama ali i udrugama koje se nalaze na proračunskim jaslama još nije objavljen, a kad će biti još ne znamo.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest