Karlovac kroz povijest u 3D izdanju – jedinstvena ideja sve bliže ostvarenju

Karlovac kroz povijest u 3D izdanju – jedinstvena ideja sve bliže
ostvarenju

Sve se ozbiljnije pokrenulo plakatom za prošlogodišnji streličarski turnir na Dubovcu. Igor Čulig iz Gradskog muzeja zatrpao me informacijama i nacrtima, Nikolina Lisac iz Turističke zajednice naručila je render bastiona Svetog Josipa i Bosanskog magazina za letke povodom početka uređivanja istih i stvar se zakotrljala – priča Neven Mihajlović – Cetinjanin, koji marljivo, iz dana u dan, stvara sliku Karlovca u povijesti, ali i sadašnjosti, u računalonom 3D izdanju.

– Počelo je mojim osobnim interesom za karlovačku povijest i lokalpatriotskim osjećajima prema gradu kao takvom, možda u konačnici od toga bude i puno više, nadam se. Ideja je puno, mogućnosti još više, Karlovac ima izuzetno vrijednu povijest – nastavlja Neven.

Uz veliku suradnju ekipe Dubovačkih streličara (Dražen Leš, Dimitrije Dimović, Giovanni Horvatinčić, Ivana Bajs…), polako nastaje projekt koji se već sada može nazvati izuzetno vrijednim.

– Za početak, cilj su multimedijalne CD i DVD razglednice, koje se mogu dakako pretvoriti i u multimedijalnu internet stranicu. Sadržavale bi rendere 3D modela Dubovca i Karlovca kroz povijest, na kojima bi bile određene točke s panoramama od 360 stupnjeva u kojima bi korisnik mogao doživjeti povijest – od prvih sajmova na Dubovcu, preko postavljanja kamena temeljca grada Karlovca, pa sve do danas. Panorame bi bile zapravo visokokvalitetni renderi određenih zdanja i događaja – dakle statične fotografije obrađene za određeno povijesno razdoblje ali kroz koje se može virtualno šetati kao u Google street viewu. U tim panoramama bi također bili i neki povijesni likovi vezanih uz Dubovac i Karlovac koje bi glumili ljudi iz udruge Dubovačkih streličara – pojašnjava autor.

Kao primjer autor daje 1612. godinu i pogubljenje uskočkog vojvode Ive Senjanina – korisnik bi jednim klikom mogao virtualno otpuvati na glavni trg u tom dobu, vidjeti scenu suđenja, uz prateći povijesni tekst.

U planu je da se izrade renderi za svako stoljeće, kada je Dubovac u pitanju od 14., a za grad Karlovac od 16. stoljeća.

Osnovni cilj je da projekt bude dovršen do Dana grada, 13. srpnja.

– Ne mogu to obećati, posao je iznimno opsežan. No, može ići i u fazama, mogu se napraviti osnovni renderi, a kasnije se možemo dodatno pozabaviti brojnim mogućnostima koje projekt nudi – ističe autor, dodajući kako se osim za gotovo neograničene (osim povijesnom točnošću) mogućnosti koje će nuditi računalna verzija, svi renderi mogu iskoristiti i za izradu suvenira u drvu, kristalu ili nekom drugom mediju.

Među brojnim suradnicima, neophodnim za projekt, Neven posebno ističe Igora Čuliga i Dinka Neskusila. Velika podrška mnogobrojnih Karlovčana oduševljenih idejom i radom je neupitna, a autor se nada kako će cijelu priču prepoznati i nadležni u Gradu i Županiji.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest