Brzo u krevet: Veza između sna, zdravlja i pretilosti zaista postoji

Identificirana je veza između sna, zdravlja i pretilosti, s
prehranom kao posredničkim faktorom

Više spavanja poboljšava prehranu ljudi, osobito kada je u
pitanju smanjenje unosa šećera – rezultati su to istraživanja
objavljenog u American Journal of Clinical Nutrition.

Druga istraživanja također su identificirala vezu između sna,
zdravlja i pretilosti, s prehranom kao posredničkim faktorom.
Nakon provedene meta-analize ranijih intervencijskih studija,
istraživači su otkrili da je djelomična deprivacija sna
uzrokovala povećanje unosa energije od 385 kcal bez
kompenzacijskih učinaka na potrošnju energije. Ako se
uskraćivanje sna održava, ova pozitivna energija može lako
dovesti do debljanja i na kraju pretilosti.

Istraživanja su također pokazala da dva tjedna nedostatka sna
povećavaju unos viška kalorija, osobito energetskih, bogatih
ugljikohidratima. Sadašnja studija izvještava o sličnim nalazima,
ali je jedinstvena jer je prva testirala zdrave odrasle osobe pod
uvjetima slobodnog života u trajanju od četiri tjedna.

S jednom grupom provodili su savjetovanja sa zdravstvenim
psihologom i usmjerili ih na poboljšanje prakse higijene spavanja
sudionika koja uključuje izbjegavanje prekomjernog unosa kofeina
kasno tijekom dana i izbjegavanje odlaska u krevet presiti ili
pregladni.

Od intervencijske skupine je također zatraženo da prepoznaju
prepreke za postizanje njihovih odabranih ponašanja, te su im
pomogli stvoriti ‘namjere provedbe’. Namjere implementacije
korisna su strategija samoregulacije koja pomaže ljudima
planirati neočekivane izazove u postizanju svojih ciljeva
pisanjem scenarija “ako-da”. Na kraju, sudionicima su propisivali
preporučeno vrijeme za spavanje, što je navedeno u “ugovoru o
ponašanju”.

Kao rezultat savjetovanja o snu, 86 posto grupe povećalo je
vrijeme provedeno u krevetu, a polovica je povećala trajanje
spavanja (u rasponu od 52 minute do gotovo 90 minuta). Nakon
četiri tjedna, skupina za produživanje sna smanjila je svoj unos
šećera za prosječno 11,8 g dnevno, što odgovara otprilike trećini
dnevnog unosa. Također je postojao trend smanjenja unosa masnoća.


Zivotistil.rtl.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest