PAZITE ŠTO JEDETE

Jedete puno hamburgera, pizza i ostalog ‘junk fooda’? E, onda bi vas ovo moglo jako zabrinuti!

Pixabay.com

Za potrebe studije španjolski su znanstvenici proučili zdravstvene podatke oko 900 osoba starijih od 55 godina

Osobe koje konzumiraju puno industrijski prerađene brze hrane
vjerojatnije će imati promjene na kromosomima povezanim sa
starenjem od onih koji se hrane zdravije, rezultati su nove
španjolske studije.  

Tri ili četiri porcije takozvane “visokoprerađene hrane” dnevno
udvostručuju izglede da će njihove telomere biti kraće u odnosu
na one u osoba koji je konzumiraju rjeđe, objavili su španjolski
znanstvenici na virtualnoj međunarodnoj konferenciji o
gojaznosti. 

Telomere su svojevrsne zaštitne kapice na krajevima kromosoma,
koje se sa svakom staničnom diobom skraćuju i zato se smatraju
pokazateljem starenja. Pravilo glasi: što su telomere kraće, to
je živo biće starije. Skraćenje duljine telomera znak je biološke
starosti. 

Kratke telomere markeri su biološkog starenja na staničnoj
razini, a ova studija ukazuje na to da je loša prehrana značajan
faktor kada je posrijedi brže starenje stanica. 

Svaka ljudska stanica ima 23 para kromosoma koji sadrže naš
genetski kod. 

Telomere ne nose genetičke informacije, ali su ključne u procesu
očuvanja stabilnosti kromosoma i naše DNK, o čijem funkcioniranju
ovise sve stanice u tijelu. 

Što smo stariji to se naše telomere prirodno skraćuju jer se kod
svake podjele stanice dio njih izgubi.

Znanstveni tim koji su vodile profesorice Mariom Bes-Rastrollo i
Amelia Marti sa Sveučilišta u Navarri željeli su istražiti
poveznicu između redovne konzumacije visokoprerađene ‘junk’ hrane
i skraćenja telomera.

Posrijedi je hrana s industrijski proizvedenim sastojcima
sastavljenim od mješavine ulja, masti, šećera, škroba i proteina
koji sadrže malo ili nimalo prirodnih namirnica. 

Često uključuju umjetne zaslađivače, bojila, konzervanse i druge
aditive koji produljuju rok trajanja hrane. 

No navedeba svojstva ne znače da je takva hrana nutritivno
siromašna u usporedbi s manje prerađenim varijantama.

Ranija istraživanja pokazala su snažnu korelaciju između
visokoprerađene hrane i visokog tlaka, gojaznosti, depresije,
dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka. 

Za potrebe studije španjolski su znanstvenici proučili
zdravstvene podatke oko 900 osoba starijih od 55 godina, među
kojima su trećinu činile žene prosječne životne dobi manje od 68
godina.

Prema prehrambenim navikama sudionici studije podijeljeni su u
četiri skupine: prva skupina je konzumirala manje od dvije
visokoprerađene namirnice dnevno, a četvrta više od tri.

Pokazalo se da je u četvrtoj skupini bilo znatno više
zabilježenih slučajeva kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a
njezini sudionici konzumirali su više masti, soli i kolesterola,
a manje povrća i voća.

U usporedbi sa skupinom koja je konzumirala najmanje
visokoprerađenih namirnica, u ostale tri uočena je povećana
vjerojatnost za skraćenje telomera od 29, 40 i 82 posto.

Španjolski su znanstvenici uspjeli dokazati da ljudi koji često
konzumiraju industrijski prerađenu hranu biološki značajno brže
stare.

No istodobno su naglasili da to nije izravna uzročno posljedična
veza te smatraju da je potrebno provesti dodatna istraživanja
kako bi se nedvosmisleno povezao proces skraćenja telomera s
načinom prehrane.

Rezultati studije objavljeni su u stručnome časopisu American
Journal of Clinical Nutrition.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest