Evo jednog ribljeg jela koje ne iziskuje puno vremena oko pripreme, a i cijenom je pristupačan.
Radi se o ribljem fileu, (oslić, smuđ, škarpina – sve ovisi koju ribu volite, može biti s kožom ili bez nje).
Potrebne namirnice za 4 osobe
1kg ribljeg filea (u ovome slučaju oslić)
sok od pola limuna
sol i papar
2 češnja češnjaka i sjeckanog peršina
3-4 šnite kruha (samo sredina i ako je od dan dva ranije tim
bolje)
120 g sira (parmezan,cheddar, ali može i gauda)
2 jušne žlice sjeckanih badema
1 komad tikvice
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 glavica ljubičastog luka
100g cherry rajčice
maslinovo ulje
Priprema
File oslića posušiti papirnatim ubrusom, posoliti i
popapriti.
Pripremiti tepsiju gdje će se oslić peći obložiti je papirom za
pečenje koji smo premazali sa maslinovim uljem te na to složiti
filete. Kruh izmrvimo, u njega dodamo češnjak, maslinovo ulje,
peršin, limunov sok, sir (koji je prethodno riban), bademove
listiće, vrlo malo papra, dobro izmiješamo.
Savjet: Sir ribajte na najsitniji ribež, tako će se lakše spojiti sa smjesom, a krajnji cilj nije da dobijemo kao na pizzi da se sir razvlači, nego hrskavu koricu.
Osliće koji su u tepsiji prekrijemo dobivenom smjesom, te ih stavimo peći u zagrijanu pećnici na 200 stupnjeva, oko 20 minuta. Pred kraj pečenja, možete dignuti temperaturu da se jače zapeče, ali na dvije – tri minute. Za to vrijeme u tavici na malo maslinovog ulja popržimo luk, dodamo paprike, i tikvice te pred kraj cherry rajčice. Posolimo i popaprimo,dodamo svježeg ružmarina.
Ovo jelo je zaista ukusno, riba ostaje sočna, a ova hrskava korica jelu daje malu posebnost. Od priloga može biti klasična blitva sa krumpirom, kuhani krumpir sa maslinovim uljem ili ovako kombinacija sa povrćem. To je na izbor, da pripremite ono što ukućani i vi najviše volite.
Uz ovo nemojte propustiti čašu crnog vina.
Lijepo Vas pozdravljam, uz podsjetnik da se još malo strpimo,
budemo odgovorni, pazimo na druge i sebe i ostanemo doma.
PIŠE
Monika