KUHAM SLASNO!

Savršeni ljetni recept za koji se isplati potruditi! Jeste li probali punjene cvjetove tikvica s ricottom u marmeladi od rajčica?

Monika Čulig

Karlovačka tržnica, ionako otužnom ponudom, tu uvelike zaostaje, kada sam prošli tjedan išla u obilazak i pitala za to, neki su me u čudu gledali, što to meni u stvari treba. Šteta.

Kada bi se morala odlučiti koje mi je povrće baš asocijacija na
ljeto, dvojim između rajčice i tikvice. Obje vrste su toliko
raskošne u svojim oblicima, bojama, sortama, jela koja se od njih
mogu spremiti su nebrojena, a toliko dobra da je ustvari odluku
teško i donijeti.

Srećom, blagodati ljeta, a i vremenski uvjeti koji su srećom
zaobišli naš kraj, daju nam da uživamo i u jednom i
drugom. Kako sam ljubiteljica istih, tako ću ih i danas
spojiti na tanjuru u jednom izvrsnom receptu. Prvi put sam
ovo jelo jela prije skoro i 13-ak godina u Italiji. Ne moram reći
kolko me oduševilo. Njegova lakoća, kremoznost, izgled,
okusi koji se dobro spajaju, iskorištavanje biljke u potpunosti,
ma sve. Prije nekoliko godina, ovo jelo se počelo pripremati
i u našim restoranima, onima koji rade sa sezonskim namirnicama,
postavljaju sezonske jelovnika, nude drugačiju hranu. Iako
je namirnicu kao takvu bilo teško i nabaviti, odnosno na
tržnicama ste baš morali zatražiti od kumice da Vam ubere baš to,
vrlo je osjetljiva, pa danas ubrano, sutradan se već mora
pripremati.

Nerado priznajem, ali na Dolcu nisam bila već duže, mada mislim
da ih se tamo može nabaviti s obzirom da ima nekoliko restorana u
Zagrebu koji ih imaju u ponudi.
Karlovačka tržnica, ionako otužnom ponudom, tu uvelike zaostaje,
kada sam prošli tjedan išla u obilazak i pitala za to, neki su me
u čudu gledali, što to meni ustvari treba.
Šteta.

Srećom, moja draga kolegica sa posla, gospođa Marica, donijela mi
ih je na pretek, pa je kuharske čarolija mogla započeti. Iako
sada ima sve više kombinacija za punjenje, za umake, ja ovaj put
pripremam onako kako me sjećanje vraća unatrag za ovo profinjeno
jelo koje i potječe iz Italije. Danas spremamo:

PUNJENI CVJETOVI TIKVICE S RICOTTOM U MARMELADI OD
RAJČICA
POTREBNE NAMIRNICE (za dvije osobe)

cvjetovi tikvica (8-10 komada)
125 g ricotte
dvije žlice ribanog parmezana
ribana limunova korica
sol, papar, jedna žlica maslinovog ulja

ZA MARMELADU OD RAJČICA

rajčice, može bilo koje vrste, ja sam koristila cherry
češnjak
bosiljak
sol, papar, maslinovo ulje
šećer

ZA TEMPURU
hladna mineralna voda (oko 0,1 l)
oštro brašno
sol
ulje za prženje

PRIPREMA
Najprije ćemo napraviti gusti umak za cvjetove tikvice.(Zato
naziv marmelada).
Tepsiju obložiti papirom za pečenje, u nju staviti 
prerezane rajčice, posoliti i popapriti te dodati dvije žlice
šećera, maslinovo ulje, češnjak samo u školjkama, bosiljak, ako
ima može i majčina dušica. Sve izmiješati te staviti u
pećnicu na nekih 130 stupnjeva, da rajčice omekšaju, puste sokove
i svi okusi se spoje. Nakon toga sve zajedno usitniti
štapnim mikserom te kroz gusto cjedilo propustiti samo tu divnu
kremu od rajčica.
Ako je potrebno, staviti još na laganu vatru da se reducira, te
također probati okus i po potrebi dodati začine. Osobno volim da
je umak od rajčice nešto slađi, ali sve je to stvar ukusa.
Najbitnije je te neke sitnice napraviti onako kako volite, kako
Vam odgovara. Za vrijeme dok se rajčica pekla ( potrebno je
negdje oko pola sata), cvjetove tikvice pripremiti tako da im se
izvadi tučak, dobro provjeriti unutrašnjost od eventualnih
nečistoća, te naravno i vanjsku stranu cvijeta. Toliko su
cvjetovi nježni da treba baš raditi pažljivo da se ne oštete.

Za punjenje izmiješati sve sastojke, dakle, ricottu i parmezan,
sol, papar, koricu limuna, volim dodati žlicu dobrog maslinovog
ulja. Tom smjesom je najbolje napuniti vrećicu, odnosno
špricu za ukrašavanje te pažljivo puniti cvjetove. Ne treba
puniti do samog kraja, neka se vrhovi cvjetova malo stisnu zbog
daljnje termičke obrade. Što se tiče same tempure,
koristiti  hladnu mineralnu vodu, oštro brašno, malo soli te
temperaturu ulja na 175-180 stupnjeva.

Napominjem, da smjesa mora biti gušća nego ona za palačinke, ali
ne pregusta. Također, najbolje je pržiti odmah dok je smjesa za
tempuru povezana. Cvjetove tikvice uroniti u tempuru, pa u
ugrijano ulje, dovoljno je dvije minute prženja. Vaditi na
upijajući papir da se ocijedi višak masnoće. Poslužiti odmah
na podlozi od fine, slatke marmelade od domaćih zrelih
rajčica. Uživajte u ljetu na stolu!

Dobar tek, isprobajte ovo dok još ima cvjetova tikvica, te
uživajte u ljetu na tanjuru!
Do sljedećeg puta lijepo Vas pozdravljam, Monika.

*Još nekoliko riječi… Cvjetovi tikvice mogu se samo i
pržiti. Također punjenje od pršuta i mozzarelle je odlično
uz hladni umak od vrhnja uz dodatak korice limuna, papra. I tada
se cvjetovi uranjaju u tempuru. Nisam još probala raditi sa
paštetom od kozica u punjenju, mislim da bi mi to jako
odgovaralo. Iako nisam probala, naišla sam na kombinaciju
cvjetova tikvica u salati. Mora da je i to odlično. Što se
tiče tempure, ovakva daje odličnu hrskavosti, iako može se raditi
i sa smjesom kao za palačinke, ali gustom. Radila sam i na taj
način. Treba voditi samo računa o tome da je ulje za prženje
dovoljno ugrijano, cvijet je vrlo nježan te će upiti masnoću, a i
punjenje će tom prilikom iscuriti.

Svakako probajte, pošaljite nam Vaše slike…

#ukuhinjikaonapozornici #kuhanjekaostrast #hranailjubav
#hranaivino #goodfood #dobrahrana #italy #visitcroatia
#visitkarlovac #ljeto #slasno #rajcice #tikvice #loveitaly
#kuhajmozajedno
#food #jatotako @monikaculig @izrnoljubavi
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest