NEMA PANIKE!

Slovenska rijeka Lahinja zamutila Kupu na sjeveru županije, ali opasnosti za sezonu kupanja nema! Reagirali su iz Hrvatskih voda, evo što kažu

FB, Matjaž Rus

I poznavatelji Kupe s ovog područja reći će da se radi o prirodnoj pojavi

Prošlotjedno zamućivanje Kupe nizvodno od Jurova na području općine Žakanje, zasigurno nije nešto što će ili bi trebalo ugroziti sezonu kupanja, koja je pred vratima. I poznavatelji Kupe s ovog područja reći će da se radi o prirodnoj pojavi. U ovom konkretnom slučaju, žutosmeđu boju Kupi dao je njezin pritok, slovenska rijeka Lahinja, a razlog su intenzivne oborine. 

Da stvarno nema potrebe za panikom, potvrdili su za KAportal iz Hrvatskih voda, koji su nam pojasnili kako i zašto dolazi do zamućivanja rijeke. Kako nam pojašnjavaju, prošlog tjedna, od 08.06.2022. do 10.06.2022. područje RH zahvaćeno je širom sredozemnom ciklonom koja u pravilu nosi veću količinu oborina, a koja se povremeno zna zadržati nad područjem RH i BiH nekoliko dana, uzrokujući povremene intenzivnije kratkotrajne oborine najčešće u obliku kiše.

– Uvidom u podatke o vodostajima i protokama na AVP Ladešić Draga na rijeci Kupi utvrđeno je da je protok rijeke Kupe varirao od 10,9 m3/s (07.06.2022. u 23.00h) do 36,2 m3/s (08.06.2022 u 22.00 h), što je 3,5 puta povećanje. Variranje protoka po satima ukazuje na različiti dinamiku porasta, što znači da je uzvodno područje zahvaćano povremenim kratkotrajnim intenzivnijim oborinama, poručuju. 

Kupa u Ozlju, 9. lipnja 2022., izvor: FB, Kupa-Koupa-Kolpa

U situacijama intenzivnih pljuskova, posebno nakon dužeg sušnog perioda, dolazi do ispiranja velikih prirodnih kao i urbaniziranih površina, a sva ta oborinska voda posredstvom kanala površinske odvodnje i manjih prirodnih vodotoka u konačnici završava u rijeci Kupi koja zbog toga, pored porasta vodostaja bilježi i povećano zamućenje.

– Radi se o potpuno prirodnom procesu, i pri tom je potpuno nepotrebno provoditi analizu kakvoće voda rijeke Kupe jer zbog velikog slivnog područja ispranog intenzivnim oborinama u zamućenoj vodi možemo pronaći tragove različitih tvari koje se nalaze u prostoru, a koje su isprane kišom, pojašnjavaju nam iz Hrvatskih voda. 

Inače, iz Hrvatskih voda napominju kako vrše redoviti periodički monitoring stanja vodnog tijela uzimanjem uzoraka i nije evidentirana promjena u stanju vodnog tijela, a isti prilažemo u nastavku.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest