NAKON IZBORA

U HDZ-u zadovoljni rezultatima izbora, Mandić o Petračiću: To što nije čestitao je njegov demokratski standard, ne vjerujem da će izaći iz politike

HDZ je, od 22 grada i općina u županiji, pobijedio u 10, u dvije jedinice pobjednici su nezavisni kandidati koje podržavaju

– HDZ je, od 22 naše lokalne jedinice, vlast osvojio u 10 – u 2 imamo nezavisne kandidate s potporom HDZ-a, a drago nam je i da imamo županicu, drugu u Hrvatskoj. Zahvaljujemo svim biračima, uz obećanje da ćemo sva naša obećanja izvršiti, poručila je s današnje pressice predsjednica županijskog HDZ-a Nada Murganić, zadovoljna ukupnim rezultatima ovih izbora.

Županica Martina Furdek Hajdin poručila je da će nastaviti ka cilju prema kojem su krenuli prije četiri godine: ravnomjerno razvijene županije, čiji su stanovnici dobro plaćeni za posao koji rade i imaju uvjete za kvalitetan dom, djeca odrastaju u sigurnom okruženju, posebnoj skrbi za treću životnu dob, a sve na temelju digniteta Domovinskog rata.

– Iza nas su rezultati rada, promjene i poboljšanje uvjeta života i rada. Imamo dovoljno znanja, motiva i ljubavi prema domovini da nastavimo raditi ovim tempom, čak brže i jače. U tome će nam biti potrebna podrška naših gradova i općina; gradonačelnike i načelnike pozivam da ovaj prostor učinimo poželjnim za rad i život. Vjerujem da će četiri godine pred nama biti plodonosne i da ćemo povjerenje koje nam je ukazano opravdati, izjavila je Furdek Hajdin, te kazala kako vjeruje da će s dožupanom iz reda srpske nacionalne manjine Dejanom Mihajlovićem imati kvalitetnu suradnju, kao što su je imali i dok je bio načelnik Krnjaka.

I dok će HDZ-ova natpolovična većina u Županijskoj skupštini doista omogućiti, kako je to Furdek Hajdin nazvala, “miran rad”, omjer snaga u karlovačkom Vijeću to, barem za sad, gradonačelniku Damiru Mandiću ne jamči. No, on je uvjeren u suradnju.

– Govorio sam i prije izbora i u kampanji o otvorenosti, a kad sam to činio, to zaista nije bilo s figom u džepu. Zaista tako mislim. I dalje tvrdim da u protekle četiri godine, s naše strane, nije bila tolika isključivost koliko ju je oporba komunicirala. Izjavio sam da ne trebamo sad glumatati ili izigravati demokraciju: svi koji su ušli u Gradsko vijeće imaju svoj politički pravac i nitko neće i ne treba gubiti svoj identitet. S druge strane, čini mi se da ovo jest trenutak kad imamo prilično komplementarnih programskih stvari. Što se tiče Gradskog vijeća i svih daljnjih postupaka, mogu reći ispred HDZ-a: ništa nećemo raditi, a da javnost ne zna. Što se mene kao gradonačelnika tiče, rekao sam da jesam točka spajanja i želim to biti, ali i smatram da su na potezu svi oni koji su ušli u Gradsko vijeće, izjavio je Mandić.

Rekao je da je Petračićevo nečestitanje “njegovo pravo, njegov demokratski standard”.

– E, sad, je li to nešto što Karlovcu treba? Ja mislim da ne, ne. Mislim da je on perspektivan političar i da on još može dati politici puno, ali to je sad pitanje stava njegovog osobnog, nije moje da to komentiram. Mislim da sad ne ni gradonačelnik, ni HDZ, mislim da sad svi drugi trebaju pokazati i dokazati sve ono što su govorili u kampanji. Vlast je uvijek kvalitetnija ako je oporba kvalitetnija, ocijenio je Mandić.

Upitan je li mu žao što je Davor Petračić, nakon poraza na izborima za gradonačelnika, najavio da se povlači iz politike, odgovorio je:

– Ne vjerujem da će on izaći iz politike. Vjerujem da je to njegovo trenutno raspoloženje. Vjerujem da će brzo pronaći neku novu energiju, neku novu snagu, neku novu stranku da se aktivira.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest