Rakočević: Autokamp je bio nepoželjan, sada Kaquarium i nova gradnja na Korani nisu

Projekt Kaquariuma – slatkovodnog akvarija koji je prvotno bio zamišljen u staroj kući na Baniji kod mosta a sada je “prebačen” u nesuđeni autokamp na Korani pisanim putem je prokomentirao SDP-ov gradski vijećnik Mladen Rakočević. Podsjetio je na okolnosti kojima je odbačen projekt kampa te dao svoje mišljenje o novom projektu.

– Svojevremeno kada se išlo na raskid ugovora sa zakupcem gradskog zemljišta koji je imao pravomoćnu dozvolu za gradnju autokampa (što su porezni obveznici platili 7 mil. kuna iz proračuna) razlozi su bili – najprije ekocid , da će kanalizacija ići u Koranu, da će tu biti autoservis za “mobiheme” kako je rekao tadašnji vijećnik Bakarić, na kraju kad je to otpalo vijećnicima u poziciji nije se sviđala arhitektura (izgled autokampa – vjerojatno su očekivali arhitekturu kontrapunkta), a prof. Morsan je za zaštitu krajobraza i protiv gradnje u širokom obuhvatu oko grada, piše Rakočević dodavši kako će se sada, po planu gradskih vlasti, ipak na toj lokaciji smjestiti slatkovodni akvarij uz neke dogradnje potrebne za funkcioniranje tog sadržaja – restoran, caffe, konferencijska sala, učionica za pokuse, tehničko postrojenje za akvarijski bazen, te kako im pritom više” ne smeta gradnja”.

–  Iako je sve već determinirano i dalje mislim da jako gubimo time što nemamo komercijalni turistički sadržaj autokampa uz rijeku Koranu blizu centra grada gdje bi brojni turisti pješice koristili usluge karlovačkih ugostitelja, trgovaca itd. te kako je Kaquarij kompatibilan tome.

– Godišnje nas posjeti 10,5 mil turista od kojih su 2,3 mil kamperi. Ukupno se ostvari 62,7 mil. noćenja od čega kamperi ostvare 15,8 mil. noćenja . Dakle kamperi čine do 25 posto ukupnih naših turista. Iznenađujuće ali tako sam pročitao. Poznato je da Karlovac ostvari cca 30 tisuća noćenja a samo autokamp Slapić u Mrežničkom Brigu (Duga Resa ) cca 25 tisuća noćenja. Jasno je da bismo sadržajem autokampa koji bi morao biti na atraktivnoj lokaciji vjerojatno udvostručili broj posjeta i noćenja turista u Karlovcu koji bi sigurno šetali po Radićevoj ulici , Zvijezdi i Korzu. Teško da bi značajnije obilazili Luščić , Novi centar i Grabrik. Kada se raskidao ugovor za autokamp kraj slapa, u raspravi je kazano je da to nije dobra lokacija i da treba pronaći drugu lokaciju. Do danas nisam čuo niti jedan prijedlog a niti mi je poznato da se tako nešto razmatra i priprema . Mislim da Karlovac puno gubi (ekonomski ) time što nemamo sadržaj autokampa u Karlovcu (ako hoćete -na bilo kojoj lokaciji koja je atraktivna blizu grada i komunalno opremljena za takav sadržaj – samo koja je to lokacija). Je li moguće da uopće ne možemo imati takav sadržaj a imali smo ga prije rata, pita se vijećnik.

Dodaje kako je ovo ipak njegovo osobno mišljenje.

– Iako  sam vijećnik SDP-a o tome stranka nije zauzimala nekakav zajednički stav jer nemamo jednobrazni pogled na svijet kako to imaju recimo kolege vijećnici HDZ-a, i ako kažu svoj neusuglašeni stav lete van – vidi npr. pod Kosor . Jasno mi je također da se dosta ljudi i ne slaže s mojim pristupom i razmišljanjem ali za razliku od intelektualaca koji nemaju dovoljno hrabrosti i ne iznose mišljenja  ili se skrivaju pod pseudonimom na vašem portalu, ja svoje razmišljanje javno iznosim i potpisujem se svojim imenom i prezimenom, dotakao se Rakočević i anonimnih komentatora na KAportalu.

– Neki se na vašem portalu javljaju svaki dan i komentiraju ama baš svaku vijest pod pseudonimom. Što je to? Savjest društva? U veljači su to maškare . U ostatku godine – ekshibicionizam bez muda, dodaje Rakočević te se pita zašto se boje potpisati imenom i prezimenom. Razni Jurice, Jalusi, Ernesti… potpišite svoje ime i prezime. Razmijenite mišljenje. Naravno ako to radite svaki dan i za svaku vijest – to je ipak svojevrsna ovisnost – ne znam dijagnozu. Ako anonimni komentatori teže biti savjest karlovačkog društva trebaju se predstaviti ili se nastaviti hrabro samozadovoljavati u sigurnosti pseudonima bez mogućnosti da postanu relevantni ili referentni čimbenici naše male društvene zajednice, potpisuje Rakočević.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest