Karlovačka knjižnica danas svečanim programom slavi 175 godina postojanja

Svečanim koncertom i stručnim skupom, karlovačka knjižnica, druga najstarija u Hrvatskoj, danas će obilježiti svoj 175. rođendan. Osnovana kao ilirska čitaonica 1. ožujka 1838. godine, karlovačka knjižnica je uz varaždinsku (osnovanu u siječnju iste godine) bila iznimno važan dio ilirskog pokreta i uvođenja hrvatskog jezika u javne ustanove. Kasnije te godine osnovane su ilirske čitaonice i u Križevcima (17. ožujka) i Zagrebu (u srpnju), a predstavnici te četiri knjižnice okupit će se danas u Karlovcu na stručnom skupu koji u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića počinje u 12 sati. Na skupu će predavanja održati dr. Josip Stipanov, Marjana Janeš-Žulj, Mario Šoštarić, Ljiljana Sabljak, Rosana Mikulić te ravnateljica knjižnice Frida Bišćan.

Prije toga, u 10,30 sati na istom mjestu bit će održan i svečani koncert na kojem će nastupiti Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora, pijanist Ognjen Gravora i učenici Osnovne škole Dragojle Jarnević.

Ilirska čitaonica od 1910. godine nosi ime Gradska javna knjižnica i čitaonica, a već godinu kasnije pokreće i prvu prijenosnu (danas Bibliobusnu) službu u Hrvatskoj. Kroz godine, čitaonica i knjižnica bile su smještene u Šebetićevoj, Haulikovoj, potom u Zorin domu, a prije selidbe u današnji prostor i u Gundulićevoj i Banjavčićevoj ulici. U današnju zgradu (nadograđenu 2007.) useljava 1976. godine.

S oko 220.000 primjeraka u knjižnom fondu karlovačka knjižnica jedna je od pet najvećih narodnih knjižnica u Hrvatskoj, a osim “glavnog” dijela knjižnice i Bibliobusne službe koje smo već spomenuli, pod njenim okriljem djeluje i knjižnica na Švarči, Knjižnica za mlade, a svakako treba spomenuti i bogat odjel slovenske knjige zbog kojih je stekla i status središnje nacionalne knjižnice Slovenaca u RH.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest