Karlovački salon: Potrebni su jasni prioriteti u kulturi, kvaliteta postoji i zaslužuje bolje podršku

Kod mladih je situacija nešto malo bolja, jer uglavnom priznaju razmjerno kvalitetnu logističku podršku od strane Grada, kao i formiranje dvaju Centara za mlade koji su omogućili brojne popratne aktivnosti, no financije su i njima problem, kao i nedostatak klupskog prostora zbog kojeg se događa da Karlovac tijekom proljeća, ljeta i rane jeseni obiluje manifestacijama, a u hladnijim danima jedina opcija su kafići. Nezavisna scena mladih jedno je od područja u kojima se grad svakako može izdvojiti, jer su organizatori KAbine i Hermetike, primjerice, istaknuli da je velik broj gostiju iz Zagreba, Rijeke…bio oduševljen gostovanjem u Karlovcu i iz razloga što su naglašavali da im je to prvi koncert izvan Zagreba. Evidentnu rupu na sceni mladih Karlovac je tako počeo iskorištavati ali bi trebao dobiti i jasniju potporu Grada.

Svakako je pohvalno da su se Salonu odazvali i predstavnici gradske vlasti, kao i oporbe. Iako vjerojatno nije bilo ugodno čuti sve zamjerke, dijalog je jedini put da se stvari poprave, što je i krajnji cilj svih uključenih u nezavisnu kulturu. Dakako, pokazalo se na nekim primjerima da i s druge strane ima grešaka i neznanja – pozitivni primjeri karlovačkih filmaša dobar su pokazatelj organizatorima da nije dovoljno nadati se samo gradskoj pomoći, već se probitačnijim nastupom i kvalitetnije napisanim projektima sredstva mogu izvući iz mnogobrojnih izvora.

Treba istaknuti i vrlo lijepu i kvalitetnu prezentaciju Alfreda Freddya Krupe koja je pokazala koliko likovni umjetnici grada na četiri rijeke mogu učiniti za revitalizaciju kulturnog života Zvijezde, koja, slažu se svi, itekako u oživljavanju mora koristiti kulturne resurse. Etno jazz festival u nekadašnjoj vojnoj bašti, Rođendanski bal na Starom placu pa i KAbina u Radićevoj dobrom su posjećenošću i ugodnom atmosferom pokazali da konzumenata kulture itekako ima i da upravo oni mogu dijelom vratiti život u Zvijezdu. Zamisliti centar grada koji je tijekom proljeća i ljeta pun izložbi, slikarskih kolonija i manjih uličnih svirki nije nimalo teško, a niti preskupo. Sve to, uostalom, već se događa u parkovima i potrebno je tek malo poticaja od strane Grada da se proširi i u staru jezgru.

Podsjetimo, dodijeljene su i “alternativne” nagrade “Karlovačko NAJ”, koja svaka na svoj način odaju priznanje pojedincima i festivalima koji dobrim dijelom nisu adekvatno prepoznati i popraćeni od strane grada – nagrađeni su, simbolično, uz njih dobili i kasice-prasice, za koje se svi nadaju da neće i dalje ostati potpuno prazne. Najprojekt je KAfotka, najfestivali s međunarodnim značajem Etno jazz festival i Karlovac Dance Festival, najpromotori grada Biserka Fabac i Darko Lisac, a na međunarodnom planu Mladen Kuka. Nagradu za dugogodišnje uspješno i iznimno vrijedno djelovanje na nezavisnoj kulturnoj sceni dobila je Vera Mitrović Vrbanac.

I s druge strane vrijedi istaknuti ustanove i pojedince koji su otvoreni dijalogu i suradnji pa su priznanja dobili Gradski muzej Karlovac, Damir Mandić i Josip Benčić, a za potporu kulturi i nezavisnoj sceni izvan Karlovca – Mala Scena Zagreb.

Simboličan dar dobila je i pročelnica Andreja Navijalić – knjigu “Slamka spasa” Vitomire Lončar koja progovora o brojnim problemima koje doživljava nacionalna kultura, a svakako je korisna kako bi se izbjegli ili popravili već postojeći slični ili isti problemi na lokalnoj razini.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest