Na Općinskom sudu radnici DIP-a plaće traže sudskim putem – počela prva od 30-ak parnica

Današnjim ročištem na Općinskom sudu u Karlovcu kojim Ivan Majstorić, bivši radnik DIP-a Karlovac te kasnije Incrementuma koji je zakupio DIP-ovu pilanu i sušaru, te s njima preuzeo od DIP-a i radnike, započeo je niz od 30-tak sudskih sporova kojima su radnici prisiljeni pokušati naplatiti neisplaćene plaće, naknade za prijevoz, te otpremnine.

Dok radnici koje je švicarski Incrementum preuzeo u sklopu preuzimanja poslovanja DIP-ove pilane i sušare, a nakon godine i pola poslovne agonije ih i otpustio, sada uz plaće i naknade za prijevoz traže od Incrementuma i otpremnine na temelju ukupnog staža ranije ostvarenog u DIP-u, direktor Incrementuma Ivan Ojdanić pobija te tvrdnje stavom da su preuzeti DIP-ovi radnici radili u Incrementumu manje od godine dana, te da nemaju pravo ni na kakvu otpremninu, a pogotovu ne na onu na temelju radnoga staža iz DIP-a.

Na današnjem ročištu pred sutkinjom Vesnom Gračan, radnik Ivan Majstorić izjavio je kako je direktor Ojdanić radnicima obećao da će isplatiti plaću za lipanj 2011. godine, kao i pripadajuće naknade za prijevoz u tri rate, a nakon što se ništa od toga nije ostvarilo, Ojdanić je dao novo slično obećanje za tu plaću,, uz opasku da će sve ostalo platiti kad bude novaca, a zazvrat radnici su imali i sve radne subote, a što im, tvrdi Majstorić, nigdje nije bilo evidentirano ni obračunato.

Radnici su, nakon što je Incrementumov predstavnik Geoffrey Glenn-Morgan Häberlin s DIP-ovom upravom na čelu s Damirom Fistrićem, Davorom Turkom i Zvonkom Puljčanom ugovorio aranžman zakupa, radili i dalje isti posao, ali za novog poslodavca, što je Majstorić potvrdio predočivši sutkinji Gračan ugovor o radu na neodređeno vrijeme koji je s Incrementumom potpisao 5. listopada 2011. godine. U tom ugovoru izričito se napominje primjena članka 133. Zakona o radu i njegove zaštitne funkcije kojima “…radnik u slučaju prijenosa ugovora o radu na novog poslodavca, zahvaljujući ovakvom normativnom rješenju, zadržava sva prava i u vezi s otkazom ugovora o radu, otkaznim rokovima i otpremninom, a na novog poslodavca zapravo se s danom statusne promjene odnosno prenošenja poduzeća prenose i sva prava i obveze prema radnicima u prijašnjem obliku i opsegu…”. Kao što Incrementum osporava oko dva milijuna kuna duga prema DIP-u kojem, tvrde u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske- podružnici Karlovačke županije, nije plaćao zakup pogona, tako osporava i ugovor o radu i samu bit članka 133. Zakona o radu, što je za Sindikat kao i radnike, samo jedan u nizu manevara kupovanja vremena o pokušaja izbjegavanja plaćanja pozamašnih dugova koje je Incrementum uspio napraviti u kratkom vremenu.

Za ročište početkom srpnja, uz pribavljanje dokumentacije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz kojih bi trebalo biti dodatno iščitano tko je radnicima trebao uplaćivati i obvezne doprinose u razdoblju zakupa pogona, pozvani su u svojstvu svjedoka Nikola Badovinac, županijski povjerenik SSSH-a, Davor Turk, član uprave DIP-a Karlovac, Ivan Ojdanić, direktor Incrementuma, te Geoffrey-Glen Morgan Häberlin, predsjednik Nadzornog odbora Incrementuma.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest