Bez komentara o grubom gafu policije u Ogulinu – gradonačelnik se u korizmi odrekao davanja izjava

Još prošlog petka na sjednici Gradskog vijeća Ogulina otvoreno je pitanje kako se moglo dogoditi da u materijale s dnevnim redom uđu i podaci o žrtvama obiteljskog nasilja i seksualnih delikata nad djecom. Načelnik Policijske postaje Dražen Lipošćak je nakon detaljnog policijskog izvještaja o radu policije u 2012. godini, koji je bio i u vijećničkim materijalima, priznao da su se tablice s punim imenima žrtava nasilja našle greškom policije. Oni su u Grad poslali to izvješće u digitalnom obliku, a kada su uvidjeli što se dogodilo i htjeli zaustaviti, tiskani su materijali već bili “na terenu”, rekao je.

Policijska uprava karlovačka sada o tome provodi kriminalističko istraživanje, a Lipošćak je izrazio žaljenje što se to dogodilo baš “u ovom najosjetljivijem segmentu”, te je dodao da su podaci maknuti barem s internetske stranice Grada Ogulina.

Krajnje je zanimljiv bio odgovor gradonačelnika Nikole Magdića na pitanje kako se moglo dogoditi da nitko u Gradu nije primijetio što se printa, sklapa, stavlja na internet. Rekao je da se on “u korizmi odrekao davanja izjava novinarima” i dodao “kud bih došao da sve to čitam”.

Na samoj je sjednici vijećnik Željko Bokulić (HSP) kritizirao što se tako izravno krši Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, Ustav RH i hrvatski zakoni koji su time prekršeni. Za njega je posebno neprihvatljivo da se prekršilo pravilo zaštite identiteta u seksualnim deliktima jer Protokol o postupanju kod seksualnog nasilja sve precizira detaljno.

– Ne smiju se javno objavljivati podaci temeljem kojih bi se mogao utvrditi identitet žrtve. Djeca kao najslabiji članovi društva zaslužuju osobitu zaštitu ljudskih prava, a ipak se ta prava često krše i mediji objavljuju identitet djece bez obzira jesu li žrtve, počinitelji ili svjedoci, što rezultira dodatnom viktimizacijom, stigmatizacijom, a za počinitelje koji dođu u medije šalje se kriva poruka da se nasilje isplati, jer može dovesti do slave, kazao je Bokulić .

I Jure Turković se u ime Kluba vijećnika HDZ-a očitovao protiv takvog kršenja prava na privatnost, te da se nije trebalo izlaziti s imenima.

U detaljnom izvještaju o svim vrstama kriminaliteta pisalo je da je 2012. godine u Ogulinu bilo osam kaznenih djela protiv spolne slobode i čudoređa i 120 prijava obiteljskog nasilja od kojih se 47 događaja odnosi na obitelji gdje se to već događalo.

Predsjednik vijeća Milan Sabljak tu je točku dnevnog reda zaključio riječima da se objava imena tih žrtava nije smjela dogoditi, te da je to pouka da se narednih godina tako osjetljivi podaci više ne uvrštavaju u izvješća.

Iz PU karlovačke čekamo odgovor na upit provodi li se interna istraga o utvrđivanju odgovornosti za objavu podataka protivno nizu zakona i konvencija, te koliko je ljudi obuhvaćeno eventualnim stegovnim postupkom i po kojim kvalifikacijama. Za sada je stigao samo odgovor da je kriminalističko istraživanje u tijeku.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest