Tiskovna podno Babine gore postala prosvjed – pokrenuta nova istraga, mještani i udruge protiv deponija

Čak oko stotinjak članova više ekoloških udruga, građanskih incijativa, pa i udruga branitelja danas se okupilo u Lovačkoj kući Srnjak podno Babine gore a kako bi prosvjedovali protiv odluke nadležnih da se na ovoj lokaciji izgradi Centar za gospodarenje otpadom. Zanimljivo, na skup su se odazvali i županijski pročelnik Marinko Maradin i direktor budućeg Centra Zdravko Marčetić.

– Udruga za zaštitu okoliša je već pri donošenju Prostornog plana Karlovačke županije protestirala protiv da se na ovom mjestu izgradi Centar, ali i protivn nekih drugih dijelova plana. Na kraju se ispostavilo da DORH istražuje donošenje tog Prostornog plana, način donošenja i sadržaj pa se nadam da će i Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori biti predmet tog istraživanja, rekao je za Hrvatski radio Karlovac Nikola Vuljanić dodavši kako sami pogled na ovu prirodu dovoljno je govori kolika je šteta da se ovdje gradi deponij.

– U tijeku je istražni postupak kojeg smo odavno mi i od DORH-a i od USKOK-a inicirali i tražili preispitivanje zakonitosti prilikom donošenje i izmjena i dopuna Prostornog plana Karlovačke županije, kazala je predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Biserka Schmuck. Kako dodaje, ne smije govoriti o istrazi no ovim su putem htjeli javnost obavijestiti da se ipak nešto radi po tom pitanju.

Po tvrdnjama UZO-a, od 12 ponuđeni lokacija, Županijska je skupština izabrala Babinu goru i to političkom odlukom, bez adekvatne studije. Kako ne želi “otpad u svom dvorištu”, govorio je Željko Obradović. Kako kaže, branitelji ovog kraja sposobni su obraniti Babinu goru kao što su branili i Hrvatsku.

O ponovljenoj istrazi Maradin je za HRK dodao da ne zna što se od nje očekuje. Kaže, bilo ih je već više i poruke na ovom skupu su malo čudne.

– Prvo se govori o nekakvim informacijama o istražnim postupcima radnjama i ostalom, a na kraju se ne da nikakve informacije nego se govori da to postoji. Ne znam što se očekuje od ove ponovljene istrage, jer 2009. i 2010. smo imali istrage o Prostornom planu i o Centru, opet 2011., dakle, još ćemo očigledno imati dosta istraga na kojima netko gradi svoje karijere. Što se tiče samoga otpada i Centra za gospodarenje otpadom, opet se ponavljaju nesuvisle teze da će ovdje biti Ilovac, a to nije točno, rekao je pročelnik.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest