“Aktiviraj Karlovac” – jednostavan, a vrlo vrijedan poklon karlovačkih aktivista svom gradu

Moglo bi se reći kako je ova publikacija jedan od najvrijednijih poklona koje jedan grad može dobiti od svojih stanovnika. Sama zamisao temelji se na kritičkom osvrtu na mnogobrojna područja života, ali uz savjete i ponuđenja rješenja i uz evidentnu činjenicu da je svim autorima iskreno stalo do našeg grada. Tekstovi su namijenjeni poticanju dijaloga, neki su pogodili pravo u srž, neki su možda u ponekoj crti pregrubi, neki možda ponegdje i ne posve upućeni, neke je, srećom i to se ponekad događa, u dijelovima zastarjelim učinilo nekoliko pozitivnih pomaka (uređenje Male scene, rješenje problema hotela Korana), jer tekstovi su pisani još u kolovozu prošle godine. Na izdavanje se čekalo što zbog prikupljanja financijskih sredstava (članovi udruge u potpunosti su sami financirali tiskanje, a publikacija je besplatna za sve zainteresirane), a što zbog želje da ugleda svjetlo dana upravo u predizborno vrijeme. No, svi redom, čak i oni najkritičniji, evidentno su dobronamjerni i iz svakog teksta može se izvući barem poneki dobar savjet ili ideja.

Nije pogrešno reći kako će “Aktiviraj Karlovac” biti još važnija u post-izborno vrijeme, jer nova gradska vlast, tko god je obnašao, napravit će veliku grešku ukoliko dobro ne prouči ovu publikaciju i iskoristi sve što može iskoristiti.

Marin Bakić i Polka na prvi pogled došli su na vrlo jednostavnu ideju, jednu od onih koje se svatko od nas mogao sjetiti. No, nije. I od toga je nastao istinski vrijedan poklon za grad i jedna od onih stvari zbog koje imamo razloga biti optimisti kada je budućnost Karlovca u pitanju, kao što su npr. i izuzetno aktivne udruge mladih i nezavisna gradska scena.

Spomenimo i autore – u knjizi pišu Danko Plevnik (stanje politike), Dario Janković (proračun), Milan Medić (ruralan razvoj i socijalno poduzetništvo), Mario Protulipac (fondovi EU), Tatjana Basar i Davor Petračić (urbanizam), Krešimir Veble (vodovod i kanalizacija), Ivan Mužar (karlovačke rijeke), Dragutin Belavić (promet), Davor Petračić (energetika), Marin Bakić (transparentnost i mediji), Željko Tomašić (zaštita potrošača), Mile Sokolić (zaštita okoliša), Diana Šare (turistički razvoj), Antun Alegro i Marin Bakić (parkovi i groblja), Miroslav Katić (politička participacija mladih), Silvio Šimić (studenti), Andrea Štalcar Furač (kulturne ustanove), Denis Mikšić (nezavisna kultura), Nikola Vukmanić (likovna umjetnost) i Marijan Bakić (sport).

Udruga Polka najavila je i nove akcije, među kojima je i isticanje brojnih pozitivnih osoba iz nekadašnjeg i današnjeg javnog života grada. Tako će uputiti prijedlog da Nagradu grada Karlovca dobije Velimir Franić, čovjek koji je cijeli svoj život posvetio novinarstvu i Karlovcu, gradu kojeg je i branio u Domovinskom ratu, a koji je danas gotovo zaboravljen.

Publikacija “Aktiviraj Karlovac” je, recimo još jednom, besplatna. Moći ćete je pronaći na više gradskih lokacija ili se obratite izravno autoru.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest