Opasno klizište u Pokupskoj Luci – nakon tri godine molbi za sanacijom, Peratović prijeti tužbama

– Pričekat ću odgovor Vlade i ako bude negativan, ako ovo nitko neće sanirati, tužit ću RH, Hrvatske vode i Grad Karlovac prijaviti USKOK-u jer postoje indicije da je do ovoga došlo zbog nelegalnog vađenja šljunka i jer se naknada koja se uplaćuje za slivne vode ne troši na što bi trebala, najavljuje Željko Peratović koji već tri godine pokušava riješiti problem klizišta ispod kuće u Pokupskoj Luci.

Za to se vrijeme, priča, obraćao mnogima – Hrvatskim vodama, Gradu Karlovcu, ministarstvima zaštite okoliša i poljoprivrede… No, iako je dobivao pisane ili usmene odgovore, a Grad je naručio i geološki pregled, ništa nije učinjeno da klizište, koje sve više smanjuje udaljenost između kuće i Kupe, bude sanirano.

Tako, umjesto da Peratovići uživaju u ljepoti i pitomosti rečičkog kraja, te polako obnavljaju staru kuću i imanje koje su kupili 2009. godine, poznati hrvatski novinar ispisuje stranice zamolbi i apela, strahujući da će se provalija, udaljena samo nekoliko metara od kuće, širiti i dalje.

– Nije klizišta bilo prije četiri godine, ali u međuvremenu se odlomilo nekoliko metara zemlje i došlo do ovog puta, koji je nekad bio glavni kroz mjesto, pokazuje nam makadam s više blata nego pijeska. – A nakon što je Elektra posjekla drveće, vidjeli smo i druga klizišta, pet ih je na udaljenosti od jednog kilometra, dodaje Peratović.

Iako i ostala klizišta izgledaju zastrašujuće, to više što je Kupa podno njih i dalje nabujala, udaljenija su od kuća nego ono ispod imanja Peratovićevih. Nada Požgaj, stanovnica Pokupske Luke, kaže da se ne boji da će provalije progutati kuće, no da bi, ipak, nešto trebalo poduzeti.

– Nešto treba napraviti da se zaustavi klizište. Znalo se urušavati i prije, ali ove zime se cijeli brijeg spustio! Težina snijega, podzemne vode, kiša… to samo klizi, pokazuje nam još jedno klizište.

Izvaljena stabla, odron, ponegdje zatravnjena, a ponegdje odvaljena zemlja, bez gornjeg pokrova i mutna Kupa stotinjak metara ispod – slika je koju Peratovići i Požgaji, kao i njihovi susjedi, vide ovih proljetnih, kišnih dana. I pitaju se hoće li do kiša jesenjih slika biti drugačija, sigurnija? Jer sreća u nesreći je, po riječima Nade Požgaj, što nema djece toliko male da im se ne može objasniti gdje i zašto ne smiju…

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest