Izborna trka za općinske načelnike – Sopčić i Bićanić već načelnici, u Krnjaku čak pet kandidata

Krađa prikolice u Krnjaku

Dok ostale kandidate za čelna mjesta u ovdašnjim općinama i gradovima te za župana vjerojatno sve žešće trese izborna groznica, Nikola Sopčić (HDZ-HSS) i Marko Bićanić (HDZ-HSS-HSU) mogu mirno spavati – već znaju da će biti načelnici Žakanja i Saborskog.

Oni su, naime, jedini kandidati za te funkcije, pa taman da 19. svibnja dobiju i samo po jedan glas, bit će pobjednici jer u tim općinama za mjesto načelnika nitko drugi, ako je po kandidaturama suditi, nije zainteresiran.

Najveći interes, pak, na ovim izborima vlada za mjesto općinskog načelnika u Krnjaku. Tamo je više kandidata nego i za gradonačelnika Karlovca, čak petero. Jedina žena među njima je Durđa Đurić (SDP-HNS), dok su joj protivnici Saša Gale (HDZ), Dejan Mihajlović (SDSS) te dvojica nezavisnih Petar Kunić i Rade Kosanović.

Po četvero kandidata za načelnika, od kojih dvije dame, je u Lasinji: Katarina Britvec (HSLS-HSP AS), nezavisna Danica Mičić, Gordan Jurmanović (SDP) i Željko Prigorac (HDZ), Vojniću: Nebojša Andrić (HDZ), Dragan Bjelivuk (nezavisni), Branko Eremić (SDP) i Igor Novković (SDSS), Generalskom Stolu: Alen Halar (HDZ), Neven Katić (HSP AS), Juraj Škrtić (HSP) i Mirko Špehar (SDP) te Kamanju: Silvija Janjac (HSP AS), Damir Mateljan (SDP), nezavisni Krunoslav Mlačak i Josip Prahović (HDZ). Zanimljivo, ovdje su po prvi puta na suprotnim stranama Mateljan i Mlačak, koji su od osnivanja Općine redovito išli u tandemu pod okriljem SDP-a. Mlačak sad nosi nezavisnu listu i direktni je konkurent Mateljanu, višegodišnjem načelniku i saborskom zastupniku SDP-a.

Između trojice potencijalnih načelnika odlučivat će stanovnici Barilovića i to nezavisnih Marijana Brnardića i Dražena Perakovića, te Zvonka Spudića (HNS-SDP-HSLS-SDSS-HSU), Cetingrađani: Milan Gašparin (HDZ), nezavisni Nikola Paulić i Matija Stepić (HSS), stanovnici Draganića: Stjepan Bencetić (HDZ-HSS-HSP AS), Stjepan Golub (SDP-HNS-HSU) i Josip Jazvac (nezavisni), te Plaščani koji će birati između Slađane Bunjavac (SDSS), Pere Damjanovića (SDP-SNS-HSU) i Ivana Šege (HDZ).

U najviše ovdašnjih općina, ipak, samo su dva kandidata: u Netretiću Ivica Gračan (HDZ) i Mijo Ljubenko (HNS-SDP), u Rakovici Franjo Franjković (HDZ) i Ivan Vuković (SDP), u Ribniku Željko Car (HSS-SDP) i Željko Jakša (HDZ), Tounju Nikola Brletić (HDZ) i Ivica Sopek (nezavisni), u Bosiljevu su to Robert Biturajac (HDZ) i Josip Kasun (HSS), a u Josipdolu Zlatko Mihaljević (HDZ-HSP AS) i Milana Turkalj (SDP-HNS-HSU).

Od 17 općina, u čak 12 ponovo se kandidiraju sadašnji načelnici općina, među kojima i jedini koji je na čelu općine od njena osnutka, Franjo Franjković iz Rakovice.

Ako je suditi po broju kandidacijskih lista za općinska vijeća, izbori su mnogima itekako privlačni. Dvije liste, kao, primjerice, u Ozlju, nema ni u jednoj općini, u pet ih je po tri, u sedam po četiri, u četiri je po pet kandidacijskih lista, a najviše, čak sedam, kao u Karlovcu, u Vojniću.

Još samo da i interes birača za izbore bude poput interesa kandidata..

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest