Zbog propusta u gradnji kanalizacije dio Rastoka pliva u fekalijama, turisti prolaze sa začepljenim nosevima

Rastoke kod Slunja, prelijepo vodeničko naselje s nebrojenim slapićima, savršeno čistom vodom i rustikalnim kućama – mlinovima i nije baš tako idilično kao što se turistima čini na prvi pogled, na razglednicama ili turističkim brošurama. Ovo, naime, tvrde sami mještani Rastoka koji uz privilegiju da žive na jednom od najljepših mjesta imaju i brojne probleme koji se unatoč njihovim brojnim zahtjevima jednostavno – ne rješavaju.

Kad je 2010. godine završen kanalizacijski sustav ovog dijela grada Slunja, umjesto da nova infrastruktura pridonese kvaliteti života i očuvanju prirode nastali su problemi. Nakon svake jače kiše, u što smo se i sami uvjerili ovog petka na terenu, šahtovi “polude”, kanalizacijski ispusti nabujaju i Korana u donjem dijelu Rastoka postane bazen za fekalije a iskorišteni WC papir “ukrašava” zeleni pojas obale rijeke. No ova vizura nije sve.

Niz problema

Turisti u grupama koji obilaze ovaj dio Rastoka i za to čak plaćaju ulaz u naselje, često prolaze s rukama na nosevima i naravno, a kako i ne bi, čude se je li moguće da ovakva ljepota toliko smrdi.

– Ovdje su tri kritična ispusta na koja je spojen cijeli jedan dio Slunja. Iznad Rastoka je sabirni bazen i kad se on napuni i uključe pumpe, fekalije se izlijevaju tako da se šahtovi napune. Očito nešto nije napravljeno kako treba, ispričao nam je jedan Rastočanin koji se kao i brojni drugi, bavi turističkom djelatnošću. Kako nam je kazao, neki dan je stigla japanska televizijska ekipa i snimala Rastoke te ih je jedan priupitao može li se piti rijeka.

– Ne zna čovjek da mjesto gdje su snimali, poslije svake veće kiše pliva u fekalijama, dodaje. Od svog sumještanina još je kritičniji Milan Petrović, vlasnik restorana “Petro”. Kaže kako je ovo samo jedan od problema Rastočana u nizu, a koji je također na listi “za rješavanje” koja se gomila ali bez pomaka.

Sporna naplata

– Kanalizacija je propust no to nije jedini problem. Netko očito ne shvaća da ovdje ljudi žive, da je 90 posto Rastoka u rukama privatnih osoba. Mi se snalazimo, pokušavamo raditi svoj posao najbolje kako trebamo a sad proglašavaju Rastoke zaštićenim područjem, žele nas dati u koncesiju i to naplaćivati, ispričao je Petrović. Mještani, dodaje, plaćaju i spomeničku rentu a od nje nemaju ništa. Gotovo ništa ne smiju graditi, a konzervatori uvjetuju i najmanji zahvat na njihovim kućama. Rastočani redovito upućuju pisma ministarstvima, Javnoj ustanovi Natura viva koja upravlja Zaštićenim krajobrazom Slunjčica u koji pripadaju, te gradonačelniku Slunja. Zabrinuti su da će uvođenja plaćanja ulaza za grupe i pojedince ugroziti njihovu ugostiteljsku i turističku djelatnost dok oni od toga neće imati ništa.

Iz ministarstva tek zamolba

Nakon zadnjeg dopisa iz ožujka iz Ministarstva turizma dobili su tek odgovor da “su suglasni sa zabrinutošću mještana koji smatraju da će težnja za turističkim razvojem biti ugrožena ograničavanjem i plaćanjem tzv. uvjetovanih posjeta”.

– Molimo da razmotrite zaključke i zapisnik lokalnih poduzetnika i stanovnika te nas obavijestite da li će njihova prava biti ugrožena donošenjem Plana upravljanja Zavičajnim krajem Slunjčica, navodi se još u dopisu ministarstva turizma otposlanom na adrese Ministarstva zaštite okoliša, JU Natura vivi, te gradonačelniku Slunja Ivanu Bogoviću.

– Rastoke su jedna velika laž, maska za političare koji se njima hvale ali  one koji su ovdje “nanjušili” novac. Život u Rastokama je nešto sasvim drugo, pa molim da nas pustite da živimo i radimo, rekao je Petrović.

KAportal.hr

Kanalizacijski ispust dvadesetak minuta nakon pljuska -POGLEDAJTE VIDEO…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest