Kandidati za Baršićeve dogradonačelnike Boljar i Vilović: Imamo rezultate, imamo plan za Dugu Resu!

Dugoreški gradonačelnik Ivan Baršić ide po svoj treći mandat. Iskusni veteran lokalne političke scene iza kojega su brojni realizirani projekti, biračima u svojem timu nudi dva nova imena. Kandidati za njegove zamjenike su Tomislav Boljar i Zoran Vilović. Njihove životne priče su posve različite, ali samo na prvi pogled.

Obojica su bili đaci “Donje škole”, OŠ Ivan Goran Kovačić i do svoje 18. godine živjeli su u našem gradu. Nakon toga odlaze na studije, slijede periodi obrazovanja, skupljanja iskustava, pa povratak doma u našu Dugu Resu.

– Obavljajući ljetnu praksu u jami Potpićan rudnika Tupljak na području Labina kao studnet Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, teško je bilo odoljeti večernjim izlascima u obližnji Rabac. Baš tamo sam upoznao prekrasnu Slovenku koja mi je sedam godina kasnije postala žena. Godinu kasnije na svijet je došla moja princeza Mina, pa dvije godine kasnije Jurij, pa dvije godine poslije Jakob, pa smo nakon toga odlučili da ih je za sada dosta – kaže Tomislav.

Uza sve obiteljske obveze pronašao je vrijeme za sebe, a iskoristio ga je za usavršavanje.

IBIS Business Academy za merketing managera u turizmu završio sam 2007. godine, godinu kasnije Apriori komunikacije i RR&CO, te dobivam certifikat za rad s EU fondovima, a 2009. godine Cotrugli Business School te dobivam zvanje Executive Master of Business Administrastion (EMBA) – dodaje Tomislav, koji uz sve ove interese ističe i jednu strast – pčelarstvo, kojim njeguje stogodišnju obiteljsku tradiciju.

Zoran je u mladosti igrao košarku i bavio se taekwondoom. Zanimljivo, ukoliko bude izabran doći će na mjesto svojeg nekadašnjeg trenera Nikole Cara, dugoreške sportske legende, koji je u ovom mandatu obnašao također dogradonačelničku dužnost.

Nakon što je završio marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, započinje njegovo “čeličenje”, po Hrvatskoj i svijetu, te njegove poslovne životne epizode koje su ga, kako kaže, formirale kao poslovnog čovjeka, ali i kao osobu.

– Tri godine radio sam u sektoru revizije (Deloitte i BDO Revizija Zagreb) i u tom sam se periodu imao prilike upoznati s brojnim poslovnim organizacijama i poslovnjacima iz cijele Hrvatske. Naučio sam se analitičnosti i razumijevanju poslovnih procesa. Nakon toga napravio sam potpuni zaokret u karijeri. Odlazim raditi za najveću svjetsku kruzing kompaniju, Carnival. Kako se ponašati u multietničkom, multirasnom i multikulturalnom okruženju naučio sam se tijekom sedam mjeseci rada na brodu Fantasy. Tamo nema fleksibilnosti, ali ima odgovornosti i samo rad, rad i rad. Povratkom u Hrvatsku ostajem u turizmu. Karijeru nastavljam u resortu Solaris kraj Šibenika gdje radim poslove financijskog kontrolora te kontrolora kvalitete zaduženog za marinu, kamp naselje i ugostiteljske sadržaje. Svakodnevno sam komunicirao na engleskom i njemačkom jeziku sa stranim gostima upoznavajući pritom njihove kriterije, očekivanja, potrebe. Moje posljednje radno iskustvo trajalo je godinu i pol u Rogoznici, u marini Frapa, gdje sam radio kao Front office i sales manager, odnosno kao voditelj recepcijskog poslovanja. U tom sam razdoblju imao priliku stjecati iskustva komunicirajući s vrsnim stručnjacima iz različitih područja koji su nam dolazili iz svih dijelova svijeta. Poprilično frustriran lošim gospodarskim stanjem u zemlji, nedostatkom radnih mjesta i defetizmom koje je obuzelo naciju, opet dolazim na neku vrst životnog raskrižja: Pokupiti stvari i zauvijek napustiti Hrvatsku ili se aktivno uključiti u politiku i pomoći da se stvari promijene. Izabrao sam ovo drugo – priča 33-godišnji Vilović.

Tomislav je također iskusni turistički djelatnik, od 2007. godine radi u Turističkoj zajednici Grada Duge Rese. Sudjelovao je u gotovo svim projektima koji su išli prema EU.

– Vjerujem da Duga Resa skorim ulaskom Hrvatske u EU, te sređivanjem stanja u katastru i gruntovnici koje je u tijeku, čime će se riješiti problemi oko vlasništva na nizu objekata i parcela (što nas je onemogućilo u apliciranju nekoliko projekta prema fondovima EU), može itekako profitirati, posebno kroz turizam, ekologiju i ciljanu ekoproizvodnju te obnovljive izvore energije. Trenutno u suradnji sa županijskim TZ-om i HGSS-om provodimo projekt trasiranja nekoliko staza za brdski biciklizam, staze za nordic walking te detaljno kartiranje cijelog našeg područja, vrijednosti 317 tisuća kuna. U fazi ocjenjivanja je projekt vrijedan 1,176 milijuna eura koji smo prije godinu dana kandidirali sa slovenskim partnerima, a odnosi se na uređenje šetnice Tušmer, vodocrpilišta Petak, te izradu Studija izbora tehnologija odvodnje otpadnih voda za izdvojena naselja te izradu projektne dokumentacije. Podsjećam i da se u Pučkom otvorenom učilištu uređuje prostor za mlade, projekt vrijedan oko 300 tisuća kuna – kaže Tomislav Boljar napominjući da svako apliciranje za sredstva iz EU fondova zahtijeva i znatna ulaganja vlastitih sredstava.

Zoranove ideje nadopunjavaju se na ono što Tomislav već ima iza sebe, a vezano za projekte u turizmu.

– Dugu Resu vidim kao grad sretnog življenja koji će svojim građanima moći ponuditi sve blagodati naše eko zone, sadržajnim društvenim životom, poticajnim radnim okruženjem i korektnim međuljudskim odnosima, kao turističku oazu za sve koji preferiraju kontinentalni turizam, koji će gostima ponuditi zdravu hranu, ali ne samo njima, već i široj zajednici. Zašto ne bi bili sveučilišni gradić s kampusom, dovoljno daleko od gradske vreve, a opet blizu studentskim sadržajima. Hoću da Duga Resa bude grad koji vodi brigu o svojim žiteljima od kolijevke do groba, da razvoj društva temeljimo na sinergiji obitelji, crkve, škole i politike – kaže Zoran Vilović.

– Mala smo sredina, svi se predobro poznajemo, i zato jamčim da nema govora o nečijem osobnom probitku, već isključivo o koristi za ukupnu zajednicu – naglašava Zoran.

– Brzina i uspješnost realizacije ideja ovisi o nama samima. Ne treba se libiti uključiti stručnjake za konkretizaciju realno izvedivih programa. Složnim, predanim i poštenim radom, uz nekoliko projekata financiranih EU fondovima, vjerujem da možemo ostvariti naš plan – zaključuje Vilović.

– Siguran sam da ćemo svi skupa, ako nam građani daju povjerenje i dopuste za završimo započeto, živjeti u uređenijoj Dugoj Resi, gradu koji nam je svima skupa prirasao srcu i vezao nas uz sebe. Zato ne dopuštan da netko kaže da više voli ovaj grad i da će ga bolje voditi, jer jedno je o tome pričati, a drugo je znati to i provesti, usprkos svim problemima. Iskreno vjerujem da je naš tim, kako nas nazivaju, “mladost i iskustvo”, jedino kompetentno rješenje za grad – dodaje Boljar.

 Sponzorirani članak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest