Može li SDP preuzeti Ogulin? Postizborna matematika im ide u prilog, u borbi za gradonačelnika podjednake šanse

U drugom krugu izbora u Ogulinu će se voditi žestoka izborna bitka između kandidata čak šest stranaka predvođenih HDZ-om – Jure Turkovića i SDP-ovog Ivana Vukovića, inače aktualnog predsjednika županijskog odbora ove stranke.

Ogulin je do sada bio poznat kao bastion HDZ-a u kojem je od samostalnosti na vlasti neprekidno bio HDZ predvođen Ivanom Vučićem. HDZ je glatko dobivao sve izbore s velikom prednošću no to se promijenilo na prošlim parlamentarnim izborima kad je Kukuriku koalicija dobila 400 glasova više.

Na jučerašnjim izborima HDZ-ova koalicija je dobila devet mandata, a SDP sedam (6 + 1 vijećnik nacionalne manjine). S obzirom da je vrlo vjerojatna koalicija SDP-a i SDSS-a koji je dobio dva mandata rezultat bi bio izjednačen. Po trenutnoj situaciji na političkoj sceni grada podno Kleka, puno je vjerojatnije da u konačnici SDP postizborno koalira sa HSP-om i u tom slučaju HDZ bi, rekli bismo, pomalo senzacionalno, izgubio vlast.

SDP-ov kandidat Ivan Vuković Turkoviću “puše u vrat” s obzirom da je dobio svega 162 glasa manje od HDZ-ovog kandidata. Zanimljivo, Vuković je bio bolji od Turkovića čak i u naselju Lomost gdje se 1990. osnivao ogulinski ogranak HDZ-a.

Kako je danas Vuković rekao za KAportal, zadovoljan je izbornim rezultatom posebno jer je na izbore išao sam protiv koalicije od šest stranaka.

– Ovo je najbolji rezultat koji je SDP ostvario od kad djeluje na području Ogulina. Osigurali smo 7 mandata u Gradskom vijeću i moguće je da u koaliciji sa SDSS-om, u odnosu na HDZ, imamo odnos pola-pola, izjavio je Vuković U 2. krug izbora ide s dva posto manje glasova od HDZ-ovog protukandidata, ostvarivši tako najbolji rezultat od svih SDP-ovih kandidata za gradonačelnike ovdašnjih gradova.

– U 2. krugu se nadamo pobjedi i učinit ćemo sve da to i ostvarimo, najvio je. S obzirom na situaciju u Vijeću, rekao je da je izvjesna koalicija SDP-a i SDSS-a te da ne isključuje mogućnost da im se prikloni i HSP. Naravno tu će sigurno prethoditi postizborni dogovori, dok će na tome raditi i HDZ. Međutim, s obzirom na sukob između članova ogranaka HSP-a i HSP AS koji se priklonio HDZ-u, dobro upućeni smatraju da je bliža varijanta koju priželjkuje Vuković. U jučerašnjim izborima Vuković iščitava dvije poruke birača.

– Obzirom na nisku izlaznost, poruka svima nama koji se bavimo politikom jest da je ljudima politike dosta! Rezultat HDZ-a, pak, pokazuje da ljudi nisu spremni na promjene i da im je, očito, dobro, kazao je Vuković.

Kao predsjednik županijskog SDP-a, rezultatima koje je stranka ostvarila na području županije Vuković je djelomično zadovoljan.

– Za razliku od prethodnih izbora, sada u tri grada imamo kandidate u drugom krugu, kao i na razini Županije, a kolegi Damiru Mateljanu čestitam na suverenoj pobjedi u Kamanju. Nisam zadovoljan događanjima u Ozlju i moramo razmisliti zašto je do toga došlo, poručio je Vuković.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest