Svečanom sjednicom počelo obilježavanje Dana Duge Rese – dodijeljena priznanja, general Markač počasni građanin

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Dugoj Resi je danas započelo obilježavanje Dana grada koje će vrhunac imati u subotu, 29. lipnja kad se slavi nebeski zaštitnik grada na Mrežnici – Sv. Petar. Največaniji trenutak svakako je bila dodjela javnih priznanja Grada Duge Rese, posebno uručenje povelje Grada s plaketom general pukovniku Mladenu Markaču, bivšem zapovjedniku specijalne policije RH pod čijim su se zapovjedništvom u Domovinskom ratu borili i brojni Dugorešani.

– Hrvatsko moja sretna budi, i neka te vode sretni ljudi, rekao je Markač u stihu s govornice dugoreške vijećnice uz zahvalu građanima Duge Rese što su ga izabrali za svog počasnog građanina. Kako kaže, obećaje da će raditi za opće dobro i uvijek se odazvati pozvima gradonačelnika, Vijeća ili građana Duge Rese, te ako bude potrebno pomoći im kad god zatreba. Markač je posebno pozdravio svoje suborce s ovog područja, ali se osvrnuo i na dane koje je proveo kao osuđenik u Haagu.

– Tek prošle godine smo se oslobodili stigme i to nije bila samo presuda nama generalima, već čitavom hrvatskom narodu. Imali smo obrambeni, časni i dostojanstveni oslobodilački rat i ima li sretnijeg trenutka za hrvatske domoljube i narod kad je svijet priznao da smo pobijedili, rekao je Markač. Dodao je kako nas sada svijet poziva da dođemo, donesemo svoje vrijednosti, kulturu i stvaramo bolji život. Upravo zbog branitelja koji su najzaslužniji za sve što imamo ne smijemo ih zaboraviti, kaže Markač, te dodaje da ne treba gubiti nadu jer da će bolji život doći.

Javna priznanja Duge Rese za 2012. godinu odlukom Gradskog vijeća dobili su Željko Car, voditelj Izviđačkog odreda “Spider” i Sajoma d.o.o., tvrtka koja hotel Frankopan. Novčanim nagradama nagrađeni su KUD Sv. Juraj i Streljački klub Duga Resa. U kratkom govoru prigodno se članovima Gradskog vijeća i brojnim uzvanicima obratio gradonačelnik Ivan Baršić. Kako je rekao, puno se toga napravilo a sada se treba okrenuti budućnosti.

– Budućnost nam je vezana za Europsku uniju i prvi je zadatak ove vlasti da privuče investitore, strane i domaće. Grad mora stvoriti preduvjete za dolazak investitora i na tome intenzivno radimo. Projekti se teško otvaraju, treba raditi brže da investitori ne izgube volju, rekao je Baršić dodavši da vjeruje da je to sada iza njih. Baršić je najavio projekte na području vode, odvodnje i odvoza smeća, izgradnju Doma za starije ni nemoćne, razvoj turizma uz apel nadležnima da nakon deset godina konačno dođe do proglašenja Regionalnog parka Mrežnica.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest