Povijesna baština: Obnova Starog grada Slunja ide presporo, Napoleonov magazin pod koncesijom

Stari grad Slunj čije kamene zidine dominiraju nad kanjonom rijeke Slunjčice obnavlja se već duže od deset godina, no očito je dinamika obnove prespora. Sredstva sporo pristižu pa sporo teku i radovi, a povijesna gradina iz 15. stoljeća i dalje više izgleda kao ruševina nego kao spomenik kulture koji bi trebao biti od prioritetnog značaja za obnovu i imati važnu ulogu u budućoj turističkoj ponudi Slunja.

Slično je i s drugom značajnom povijesnom građevinom u Slunju, Napoleonovim magazinom nedaleko starog grada. Impozantno kameno zdanje izgrađeno za vrijeme kratkotrajne francuske vladavine od 1809 – 1813. godine je potpuno devastirano, a otkako je Grad Slunj 2007. godine obaj objekt dao u koncesiju, gotovo ništa se ne radi na njegovoj obnovi. Magazin se također nalazi u zoni kulturno – povijesne cjeline grada Slunja za koju je rješenjem Ministarstva kulture iz 2006. godine utvrđen status kulturnog dobra.

– Napoleonov magazin je odlukom Gradskog poglavarstva Grada Slunja 2006. godine dan u koncesiju zajednici ponuditelja – tvrtkama Kordun d.d. i Turkalj trade d.o.o. iz Slunja koje su nositelji projekta Sportsko rekreacijski – centar Rastoke, kratko nam je rečeno u slunjskoj gradskoj upravi na upit je li postoji namjera obnovi ovog zdanja.

– Radovi na Starom gradu izvode se kontinuirano od 2002. godine. Izvoditelj je Građevinski obrt “Špelić” iz Slunja. Do sada je u obnovu uloženo oko četiri milijuna kuna pri čemu je najveći dio sredstava osiguralo Ministarstvo kulture, kažu u Gradu Slunju.

Projekt sufinancira i Karlovačka županija iz sredstav programa javnih potreba u kulturi i to sa osam do deset tisuća kuna godišnje dok se Grad Slunj, navode u gradskoj upravi uključuje u financiranje radova ukoliko postoji potreba dovršetka određenog zahvata za koji sredstva Ministarstva kulture nisu dostatna. Do sada je Grad u obnovu uložio 850 tisuća kuna. S obzirom na ranu fazu obnove, studija valorizacije još nije izrađena.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest