Na terenu s biciklističkom ophodnjom – pješaci najnediscipliraniji na opasnim prijelazima kod Pothodnika

– Pretrčala sam pješački, ali zeleno je prekidalo, a meni se žuri, opravdavala se Karlovčanka D.M.  policajcu Draženu Katiću nakon što ju je biciklom dostigao i  upozorio da je prešla pješački prijelaz za crvenog svjetla na semaforu.

Napravila je tako najčešći prometni prekršaj karlovačkih pješaka, pa kad se već pomirila s tim da će platiti kaznu od 300 kuna i strpljivo čekala da Katić obavi sve što treba, obradovala ju je njegova odluka.

– Svima je isprika da im se jako žuri, ali bilo Vam je crveno i niste smjeli preko pješačkog prijelaza, mogao Vas je auto udariti. Kolege su mi potvrdile da niste evidentirani kao počinitelj prometnih prekršaja, pa zato ovaj put samo upozorenje, ne kazna,  kazao joj je i nastavio popunjavati formulare u “uredu za van” jer , uz bicikl, tu je i STOP palica, “dreger”, tiskanice obavijesti, potvrde o novčanim kaznama, zapisnici…

Gospođi je laknulo, složila se da onima koji ne poštuju prometna pravila i znakove trebaju upozorenja, a  mnogima od njih i kazne.

– Vozačica sam i pješakinja i viđam puno prekršaja, recimo pretrčavaju cestu a pješački samo 20-ak metara dalje! To me smeta, kazala je, pa žurnim korakom otišla od križanja Kralja Tomislava – Domobranska.

Mnogi su biciklisti, nakon što su uočili policajca, usporili vožnju, pristojno pričekali zeleno, čak i sišli s bicikla da bi prehodali pješački prijelaz iako je tamo označena biciklistička traka uz njega… Doista: prevencija na djelu.

– Vožnja biciklom preko pješačkog prijelaza, uz vožnju u zabranjenom smjeru, najčešći je prekršaj biciklista. Pješaci, pak, prelaze gdje nema pješačkog i kroz crveno, posebno kod Pothodnika, priča nam Katić. Drugu je godinu polovica biciklističke ophodnje i s kolegom Vladom Stavljenićem pazi na ponašanje svih sudionika u prometu. Najčešće u Zvijezdi i užem centru, ali i na kupalištima i ostalim dijelovima grada.

-Nije svima drago kad ih policija zaustavi zbog prekršaja, kaže Katić.  Neki se čude od kud policajci na biciklima, neki viču, psuju, vrijeđaju…. No, fizičkih napada nije bilo. Još!

Ni oni nisu imali izvanrednih situacija, pa, primjerice, hvatali pljačkaše ili neke druge kriminalce, pomagali trudnici… Turistima pomažu gotovo svakodnevno.

–  Znam engleski i njemački, a ako ih stranci ne govore, sporazumjevamo se rukama, crtamo na papiru, smije se Katić, koji je od 1. svibnja do 1. listopada najčešće na policijskom biciklu, a ostalo vrijeme u automobilu, “prometni policajac kao i svaki drugi”.

Ove u biciklističkoj ophodnji Karlovac je dobio 2010. i tada, uz Zadar, bio među prvima u zemlji.

–  Samo tri ili četiri policijske uprave ih i sada imaju. Prvenstveno nadziru bicikliste i pješake, ali i vozače motornih vozila. Postupaju po zapažanjima, ali i po dojavama tamo gdje bi bilo teže stići automobilima, objašnjava načelnik PPRP Saša Lenard.

Tako su lani u pet mjeseci utvrdili 213 prometnih prekršaja, a ove godine, odnosno, od 1. svibnja, 79. Ipak, cilj nije kažnjavati – od 300 kuna za nepropisan prelazak kolnika do 2.000 kuna za vožnju u zabranjenom smjeru –  nego educirati jer pješaci i biciklisti najugroženiji su sudionici prometa.

– I ove godine bilježimo, srećom, ne zabrinjavajući, porast stradavanja biciklista i pješaka. Često se čuju kritike zbog kažnjavanja, ali svatko dobronamjeran vidi koliko biciklista ne poštuje propise i da kazne nisu dostatne. Gotovo svaka prometna nesreća u kojoj sudjeluju je s povredama, a često sudar dvaju biciklista, pogotovo ako su starije osobe, rezultira teškim prijelomima, upozorava Lenard, podsjećajući bicikliste da su, po zakonu, sudionici u prometu kao i vozači automobila ili motocikla, te da, zbog svoje i tuđe sigurnosti, poštuju prometne propise i znakove.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest