Županijsko gospodarstvo žilavije od onog u ostatku države – 2015., nakon godina pada pa stagnacije, donijela blagi oporavak

– Još puno godina će trebati da vratimo narušeno zdravlje ekonomiji. Prihodi vašeg gospodarstva odskaču od prosjeka, ali su i dalje manji nego 2008., no uz ovakvo investiranje i domaću pamet, ova regija ima dobre šanse, rekao je danas u Karlovcu potpredsjednik HGK Josip Zaher.

Smanjenje papirologije

Članovima Gospodarskog vijeća ŽK Karlovac kazao je da se HGK u potpunosti okreće prema gospodarstvencima, kojima želi biti dobar partner i pozvao ih na drugačiju razinu dijaloga.

Da bi HGK možda mogla pomoći gospodarstvenicima, pogotovo manjim, pri prijavljivanju projekata na EU fondove, pa i lobirati kod Vlade da se “papirologija smanji”, predložio je direktor HS Produkta Željko Pavlin.

– Istjerivanje papira traje puno duže nego bilo kakva investicija. Dvaput izgradimo zgradu dok dobijemo papire! Tu su i raznorazni nameti za koje više ne znaš za što su. Slušamo kako nema novca za asistente invalidnim osobama, a plaćamo porez ako nemamo propisan broj zaposlenih osoba s invaliditetom. Ako se proračun godinama povećava, a sva su prava “rezana”, nešto ne štima, negdje novac curi. Sto posto sam siguran da ni jedan invalid u Karlovcu nije vidio kune od bar 100.000 kuna koliko se skupi s te osnove! Zašto se novac ne bi dao nekome, da bude konkretne koristi, a ne da sve ide u proračun i ne ide invalidima, upitao je Pavlin.

Žilavo gospodarstvo

Unatoč svim nametima, porezima i problemima, županijsko gospodarstvo, na sreću, prilično je žilavo. Po do sad poznatim podacima, nakon godina pada pa stagnacije 2014., prošla, 2015., bi mogla biti godina blagog oporavka.

– Izvoz, koji je i ranije bio generator pozitivnih kretanja, rastao je 7 posto. Najveći problem, nezaposlenost, i dalje ostaje bez obzira što je smanjena 14 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Ona pada već godinama, za tisuću je manje nezaposlenih nego pretkrizne 2008., ali je i pet tisuća manje zaposlenih nego tada. No, prvi se put dogodilo da je povećana i zaposlenosti: u industriji ima 557 zaposlenih više. Loše je što se i dalje smanjuje broj obrta, ostaje velik problem depopulacije i pada broj aktivnog stanovništva, kazao je predsjednik HGK Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest