Reportaža: Nacionalni gimnastički kamp u Selcu u punom je jeku

Tradicionalni gimnastički kamp u Selcu je u punom zamahu. Trenutno u kampu boravi 124 gimnastičarki i gimnastičara iz devet hrvatskih klubova. Od trenera u kampu su trenutno Karlovčani Ratko Vuković, Robertina Kučan i Robert Pavlić te predsjednik GK Sokol Karlovac Željko Šančić. tajnik i trener Ivo Belina je odradio operativne stvari neophodne za funkcioniranje kampa, a vraća se ponovno na početku druge grupe polaznika.

U kamp Selce prvi put se otišlo 90-ih godina. Naravno da su prvo počeli odlaziti karlovački gimnastičari koji ga kontinuirano pohode od 1995. godine otkako se održava gimnastički kamp ili kako ga još zovu – Ljetne pripreme održava u Selcu. Kamp od početnih 30-ak polaznika proširili na više od 200 djece koji danas dolaze u “Karlićev dom” u Selcu. Štoviše, pored gimnastičarki i gimnastičara iz Karlovca, Duge Rese i Ogulina već nekoliko godina dolaze i klubovi Regije Zapad – Rijeka, Petrinja i Sisak. Ubrzo je zapadna gimnastička regija proširena tako da u kamp dolaze i klubovi iz Zagorja, Međimurja, Slavonije i Dalmacije, zapravo, iz cijele Hrvatske.

Polaznici imaju opsežan sadržaj aktivnosti za sve uzraste, uz dodatak slobodnih aktivnosti koje se održavaju u večernjim satima.

Ovogodišnji kamp je do sada po mnogočemu poseban, sadržajniji i zbog svega interesantniji. Kamp traje ukupno 15 dana, od 27. srpnja do 10. kolovoza. Oni kojima je previše svih 15 dana mogli su birati jedan od dva termina od po sedam dana ili čak jedan od tri termina od po pet dana. Doista raznovrsne mogućnosti za svačije potrebe i mogućnosti. Ukupan broj gimnastičara i gimnastičarki koji će proći ovogodišnji kamp veliko premašuje brojku od 250 polaznika. U drugom dijelu očekujemo i gimnastičari iz Čakovca u kojem trenira naš olimpijac Filip Ude, iz Slovenije, i to iz Ljubljane (54) i Maribora (27). Zainteresirani za kamp su bili Mađari i Austrijanci kojima nije odgovarao termin, a upita je bilo i iz Švicarske. Gimnastički kamp u Selcu kojega su prije par godina pokrenuli karlovački gimnastički poprima tako i razmjere međunarodne razine – kaže Željko Šančić, predsjednik GK Sokol Karlovac.

Sokol-ov kamp u Selcu je na neki način izrastao u nacionalno okupljanje gimnastičara u sklopu kojega se održava i seminar trenera za stjecanje licence bez koje više nitko u državi neće moći biti gimnastički trener. Stoga je itekako važno naglasiti da pored kampa, odnosno treninga, pod pokroviteljstvom Hrvatske olimpijske akademije i Hrvatskog gimnastičkog saveza provodi se i seminar za trenere muške i ženske sportske gimnastike. Do sada je seminar s uspjehom završilo 49 polaznika od čega 31 žena i 18 muškaraca.

Tim povodom kamp i seminar posjetili su utorak 30. srpnja, glavni tajnik HOO-a Josip Čop, ravnatelj HOA-e Milan Kolman, predsjednik HGS-a Stevo Tkalčec i predsjednik ŽTO HGS-a Mario Vukoja. Posjet ovako uglednih sportskih djelatnika svakako će doprinijeti značaju ovogodišnjeg, ali i budućih seminara i kampova koji će se i nadalje održavati u prostorima i na terenima Hostela Karlovac u Selcu.

Kamp doprinosi popularizaciji gimnastike koja je inače vrlo težak sport. Tako ujedno dolazi i do omasovljenja gimnastike u Hrvatskoj, a iz veće masovnosti, kroz naravno stručan rad, dolaze i veći rezultati. Upravo zbog toga HOA podržava i podupire ovaj kamp i seminar u Selcu– naglašava Milan Kolman.

Naširoko je poznato da GK Sokol Karlovac sustavno radi na usmjeravanju djece i mladeži u sport od najranije vrtićke dobi. Višestruki je organizator male dječje olimpijade, treneri kluba djeluju i u školama, organizirana su i državna prvenstva gdje su predstavnici karlovačkih osnovnih škola osvajali najviša državna odličja, klub je bio domaćin prvenstva Hrvatske itd. Prema broju registriranih članova KA-sokolaši su u samom je vrhu hrvatske gimnastike, a prema postignutim rezultatima među prvih pet u Hrvatskoj. U klubu djeluje čitav niz stručnih djelatnika obnašajući dužnosti trenerske, sudačke i druge organizacijske aktivnosti. Uvjeti koji su stvoreni za gimnastički sport u Sokolskoj dvorani preduvjeti su i za okupljanje većeg broja djece te za postignuće još boljih rezultata.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest