Tri velika turistička projekta u gradskoj strategiji zacrtana do 2016. – Teslin centar, Žitni put i California

Centar inovativnosti “Nikola Tesla” na Rakovcu, Žitni put Kupa – Sava i uređenje zgrade Californie na Turnju, najveći su turistički projekti uklopljeni u prijedlog Razvojne strategije Grada a koji bi trebali biti realizirani već do 2016. godine.

Kako je zamišljeno, jedinstveni kompleks u čast nekadašnjem gimnazijskom đaku, genijalnom Nikoli Tesli trebao bi niknuti u novoobnovljenoj zgradi “male škole”, dijelu Gimnazije i rekonstruiranom “atomskom skloništu”. Do sada je, navodi se u Strategiji, izrađeno idejno rješenje za što je izdvojeno 80 tisuća kuna, geodetska podloga i 3D vizualizacija, dok je u tijeku priprema daljnje projektne dokumentacije. Po planu, Centar bi u realizaciju trebao u roku od tri godine, dok bi prva faza stajala čak 11,5 milijuna eura. Ovaj bi novac trebalo namaknuti iz fondova, prije svih onih Europske unije.

Hoće li rijekom Kupom ponovno zaploviti žitne lađe, te hoće li ponovo oživjeti pristaništa u centru grada ovisi o valorizaciji projekta Žitnog puta. S obzirom da je već izdvojen manji dio novca za izgradnju replike žitne lađe kakva je u 19. stoljeću plovila Kupom, te su izrađena idejna rješenja za turistička pristaništa čini se da je ovaj projekt do sada najviše “dogurao”, a također bi trebao biti realiziran do 2016. godine. Ukupna cijena, zajedno s izgradnjom turističke infrastrukture za riječnu plovidbu je tri milijuna eura.

Postava Muzeja Domovinskog rata na Turnju već duži niz godina najposjećenija je karlovačka turistička destinacija pa se uređenje i rekonstrukcija zgrade Californie, uz postavu stalne izložbe iz Domovinskog rata nameće kao jedan od prioritetnih ciljeva u turizmu. Uz uređenje okoliša, parkirališta i pristupne ceste ovaj bi zahvat, koji se također nalazi u prijedlogu Strategije, stajao 3,5 milijuna kuna i rok za njegovo ostvarenje je također do 2016. godine.

Podsjetimo, bliži se 15. rujan, rok za javnu raspravu o Prijedlogu gradske razvojne strategije, tako da još nije kasno da se svojim prijedlozima uključe i građani.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest