Zahtjevima prosvjednika pridružili se i poljoprivrednici KŽ – rade, a ne zarađuju već samo gube

foto ilustracija

Potpisi poljoprivrednika Karlovačke županije organizirano se skupljaju na više mjesta jer se i oni slažu za zahtjevima prosvjednika, iako se ne slažu s metodama prosvjedovanja, odnosno blokadom prometa.

Predsjednik Udruge proizvođača mlijeka KIM Zdenko Močnik kazao je za KAportal da će potpise predati Stožeru za obranu sela i poljoprivrede Hrvatske, s kojim su i inače dnevno u kontaktu. Hoće li se tio potpisi iskoristiti i za pritisak na institucije Europske unije ovisi o tome što će u narednih 24 sata poduzeti premijer Zoran Milanović ili postići predsjednik Ivo Josipović.

Močnik kaže da javnost mora znati da poticaji za 2012. godinu nisu isplaćeni u cijelosti, što je njihovo zakonsko pravo, te da bi Hrvatska zbog toga mogla izgubit pravo na 423 milijuna eura iz Europskog fonda za poticaje u poljoprivredi (za petogodišnje razdoblje), odnosno tijekom ove godine i zaključno do ožujka 2014. godine) prvu petinu tog iznosa.

Kriva je i percepcija javnosti, dodaje Močnik, da su poticaji nešto na što su poljoprivrednici imali pravo zbog političkog potkupljivanja, a u biti stav je i Europske komisije, kaže Močnik, da poticaji nisu političko podilaženje, već potpora dohotku proizvođačima hrane zbog specifične proizvodnje, da bi ona opstala i u godinama koje nisu povoljne bilo zbog klimatskih ili ekonomsko-političkih okolnosti.

– Prava je istina da sada po svakoj kravi i po svakoj proizvedenoj litri mlijeka gubimo, a ne da zarađujemo novac, jer su cijene mlijeku padale, a cijene struje, vode, veterinarskih usluga i reprodukcijskog i drugog materijala rasle, zaključio je Močnik.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest