Mesić u Perjasici: Izmijenimo ugovor s Vatikanom i pomozimo svećenicima da više ne budu licemjeri

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li, s obzirom na aktivnosti crkve i njoj bliskih udruga i inicijativa u posljednjih nekoliko mjeseci, sekularnost hrvatske države dovedena u opasnost, bivši predsjednik Stjepan Mesić danas je u Perjasici kazao je da je sekularnost sigurno ugrožena, te da se događa ono što se, po njegovu uvjerenju, ne bi smjelo događati, a to je da se Crkva direktno miješa u politiku na nedozvoljeni način. Mesić je u Perjasicu došao na otvorenje obnovljenog spomenika palim borcima iz NOB-a.

– Vidite da biskupi uporno govore kako je ova vlast “nenarodna” vlast, a ako oni to tvrde, onda su oni protiv hrvatskog Ustava, protiv civilizacijskog dosega društva u smislu demokracije ostvaren. Stoga bih predložio predsjedniku Republike Hrvatske i Vladi RH da se obrate Vatikanu i da traže izmjenu ugovora sa Svetom stolicom. Jer, nije dobro da mi tjeramo biskupe, da tjeramo Crkvu da budu licemjeri: jer, ako ih ova država i ovaj narod plaćaju, a oni proglašavaju da je ova vlast “nenarodna vlast”, onda ništa drugo ne činimo nego to da od svećenika pravimo licemjere, kazao je Mesić.

Da bi se pomoglo svećenicima, Mesić smatra da treba izmijeniti postojeći i krenuti s drugačijim sporazumom s Vatikanom, treba obavijestiti i svetog oca, papu Franju da je ovakvo ponašanje Crkve u Hrvatskoj nadalje nedozvoljeno.

– Mislim pod time na miješanje Crkve u politiku i ovakav brutalan napad na hrvatski Ustav. Ali, ako je to već tako, onda zašto da od njih pravimo licemjere? Onda tražimo izmjenu ugovora, i neka onda katolici plaćaju porez za katoličku crkvu, pravoslavci za pravoslavnu crkvu, muslimani za Islamsku zajednicu. Pa onda neka biskupi govore što god hoće, ali kad budu raspolagali svojim novcem, a ne da svi drugi plaćaju za njih, a oni pričaju stvari koje su u direktnom sukobu s hrvatskom stvarnošću i s Ustavom RH, pojasnio je Mesić svoj prijedlog.

Na pitanje tko je onda u Hrvatskoj na predsjedničkim izborima njega izabrao dva puta za predsjednika, a onda dao svoje povjerenje i njegovom nasljedniku, deklariranom agnostiku Ivi Josipoviću, dok se istovremeno Crkva pozivala na statističke podatke o 90-postotnom udjelu katolika u stanovništvu Hrvatske, Mesić je kazao da se prije svega mora shvatiti ovdašnju tradiciju crkvenih krštenja i kasniju inerciju prilikom odgovaranja na statistička pitanja o vjerskoj opredijeljenosti. Rezultati izbora s druge strane kao da ukazuju da u narodu ipak postoji drugačiji stav o tome gdje je u društvu država, a gdje je mjesto Crkvi, pa nije odabrao kanditata koji je nastojao biti većim katolikom od pape, već je odabrao umjerenog agnostika.

– Nažalost, Crkva to još nije shvatila. Zato mislim da je došlo vrijeme da se s Crkvom ozbiljno sjedne za stol, a tu prvenstveno mislim na predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i kardinala Josipa Bozanića, i da im se to lijepo i normalno pokuša objasniti: Gospodo, zašto da budete licemjeri? Imat ćete svoj novac, i pričajte što god hoćete, ali ne za naš novac, kaže Mesić i podsjeća na svoj raniji slučaj i sukobe s vojnim ordinarijem, biskupom Jurjem Jezerincem za svog predsjedničkog mandata.

– Rekao sam mu tada: generale, jer on je general Hrvatske vojske i primao je plaću generala Hrvatske vojske, i bavio se k tome politikom, zbog politike sam 12 proslavljenih generala poslao u mirovinu čim su se umiješali u politiku. Politika je preozbiljna stvar i njome se ne može baviti onaj tko nosi uniformu. Prema tome, ako se Vi budete i dalje bavili politikom, zabranit ću Vam ulazak u vojne objekte. I napisao sam Vatikanu pismo u kojem sam jasno rekao: biskup Jezerinac neka bude Vaš vojni ordinarij, ali neće moći stupiti u Hrvatsku vojsku bude li još jednom nastupio politički. Poslije su biskupa Jezerinca pitali što on kaže na pismo predsjednika Republike, a čulo se samo “mir i dobro”. Tako i ovi sada na vlasti, moraju reagirati, jer ne mogu biskupi govoriti da je ovo nenarodna vlast, a izabrana je na najdemokratskijim putem, zaključio je Stjepan Mesić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest