Od 9. do 14. rujna Karlovac će biti prava mala svjetska metropola filmske umjetnosti mladih!

foto: Marko Kekić

Od 9. do 14. rujna grad na četiri rijeke opet će biti sav u žutom! Riječ je, dakako, o još jednom okupljanju mladih filmaša iz cijelog svijeta, ovog puta, međutim, ne zbog dvije, već zbog čak tri velike filmske manifestacije. Uz 18. Filmsku reviju mladeži i 6. međunarodni Four River film festival, koji će se održati od 11. do 14. rujna, Karlovac je ove godine, naime, domaćin i Europskog seminara o filmskom stvaralaštvu mladih od 9. do 12. rujna. Definitivno, šest rujanskih dana naš grad bit će prava svjetska metropola filma mladih!

Na Seminaru će sudjelovati po jedan predstavnik 18 europskih filmskih festivala koji u sebi sadržavaju segment filmova mladeži ili su u potpunosti posvećeni filmovima mladeži, a svi oni dolaze iz ni manje ni više nego dvanaest europskih zemalja – od susjedne nam Srbije i Italije do daleke Rusije i Norveške. Na Seminaru će sudjelovati i medijski pedagozi iz zemalja u kojima je filmsko stvaralaštvo mladih posebno aktivno – Belgije, Danske, Grčke, te zemlje domaćina, kao i predstavnici uspješnih europskih filmskih družina.

Revija i Festival, pak, kroz godine su se etablirali kao mjesto okupljanja najvećih filmskih virtuoza i nepopravljivih kreativaca, a njihove će radove ovog puta imati priliku ocjenjivati najveći filmski znalci – hrvatski redatelj Danijel Kušan, njemačka redateljica i medijska pedagoginja Vera Schöpfer i profesorica novih medija na Wayne State Collegu u Nebraski, Maureen Carrieg. U četiri festivalska dana tijekom kojih će se prikazati 78 filmova s pet kontinenata ovaj trojac će odlučivati o devet od ukupno jedanaest nagrada, a to su: po jedna nagrada posebno u Revijskom, posebno u Festivalskom dijelu u svakoj od četiri kategorije animiranog, dokumentarnog i igranog filma, te u kategoriji slobodnog stila, kao i onoj glavnoj za najbolji film – Grand Prixu koji ujedinjuje i Reviju i Festival. Deseta nagrada je nagrada publike, a o onoj jedanaestoj – Žutoj zastavi (nagradi za poticanje nenasilja na filmu) odlučivat će žiri sastavljen od mahom uspješnih srednjoškolaca: agilne mlade producentice Jorunn Olaussen iz Norveške, Thijsa de Blocka iz Belgije, prošlogodišnjeg osvajača Grand Prix-a i Antonia Paraća, alias Koka iz dječjih filmskih hitova nastalima po romanima Ivana Kušana.

Koncept ovogodišnje Revije i Festivala danas su na press konferenciji u karlovačkom Šancu predstavile koordinatorica Revije i Festivala, Marija Ratković Vidaković i članice organizacijskog tima, Adrijana Dimić, Ksenija Sanković i Ivana Štedul (uz neizostavni modni dodatak – Dukatino maskotu). Zašto baš u Šancu? Jer će se upravo na travnatom dijelu Šanca u ostatku jednog od krakova zvijezde otvoriti ovogodišnje izdanje u srijedu, 11. rujna u 20.30. Naime, svečano otvaranje koje će voditi Danijela Trbović i prva projekcija natjecateljskog programa održat će se u jednom od krakova nekadašnje zvijezde – na taj način će se i gosti (iz 30 različitih zemalja svijeta) upoznati sa činjenicom o Karlovcu kao jednom od tri idealna renesansa grada u Europi.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest