Bach novi predsjednik Međunarodnog olimpijskoga odbora

Thomas Bach

izabran je za devetog predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Na osmogodišnje razdoblje su ga izabrali članovi MOO-a na 125. Zasjedanju u Buenos Airesu.

Bach je pravnik i bivši mačevalac, floretaš, osvajač zlatne medalje na OI Montreal 1976. te dvostruki svjetski prvak. Predsjednik je i osnivač Njemačkog olimpijskog sportskog saveza. Član MOO-a postao je 1991. a dopredsjednik MOO-a 2000., a zatim ponovo 2006. godine. Predsjednik je i član brojnih komisija MOO-a, među kojima su marketinška, pravna te ona za TV prava i nove medije.

Bach je naslijedio nakon 12 godina mandata Belgijanca Jacquesa Rogge i postao osmi Europljanin na čelu Olimpijskog pokreta. Jedini predsjednik MOO-a koji nije bio Europljanin je Amerikanac Avery Brundage (1952. do 1972.)

Na 125. Zasjedanju izabrano je i devet novih članova MOO-a: Octavian Morariu (Rumunjska), Bernard Rajzman (Brazil), Mikaela Maria Antonia Cojuangco-Jaworski (Filipini), Alexander Zhukov (Rusija), Paul Kibii Tergat (Kenija), Lawrence Probst III. (SAD), Dagmawit Girmay Berhane (Etiopija), Camiel Eurlings (Nizozemska), Stefan Holm (Švedska). Zasjedanje kao vrhovno tijelo MOO-a sada ima 112 članova, od kojih su neki imenovani kao individualne osobe, dok su drugi u svojstvu aktivnih sportaša, predstavnika međunarodnih federacija ili nacionalnih olimpijskih odbora.

Hrvatski olimpijski odbor

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest