Karlovčani u Latviji pronašli način za odvajanje otpada, za zbrinjavanje mulja, te energent za grijanje?

Hoće li ova tehnologija zaživjeti i u Karlovcu

Je li karlovačka delegacija u Rigi u Latviji pronašla rješenje za brojne probleme i uštedu za čak tri gradska poduzeća, a potencijalno i rješenje za problem grijanja u Karlovcu? Po prvim dojmovima, tehnologija koju su imali priliku vidjeti i iz prve ruke i uvjeriti se kako radi, bila bi idealno rješenje i ekonomski vrlo realno izvediva, posebno ako se projekt dobro pripremi i iskoriste sredstava koja se pružaju iz državnih i strukturnih fondova, te vlastiti novac.

Naime, uskoro će na Gradskom vijeću biti prezentiran projekt prikupljanja otpada koji bi zadovoljio zakonsku odredbu o odvajanju otpada koja je na snagu stupila 4. srpnja. Radi se prikupljanju miješanog komunalnog otpada kao i do sada, a koji se po tzv. RDF tehnologiji u posebnoj preši pretvara u tzv. “paštetu”. U bazenima se odvaja suhi od mokrog dijela, odnosno biološki otpad, dok se dodatnim odvajanjem plastike i krupnih dijelova dobiva pogonsko gorivo koje se može koristiti u toplanama. Gorivo se može i prodavati, a cijena dostiže od 35 do 65 eura po toni.

Kako nam je rekao Igor Horvat, referent za projekte u gradskom poduzeću Čistoća, u bazene bi svoj otpad donosili i Zelenilo, te Vodovod mulj iz pročistača. Obje tvrtke za zbrinjavanje otpada sad plaćaju veliki novac, dok bi se ovako udruženi mogli rješavati otpada, proizvoditi gorivo i u posebnom MBO postrojenju dodatno proizvoditi plin, odnosno struju za vlastite potrebe.

Kako saznajemo, ako bi se išlo na ovu tehnologiju, jedna od ideja je osnivanje novog poduzeća i to na način da su osnivači Vodovod, Zelenilo i Čistoća. Financijska konstrukcija mogla bi biti zatvorena uz pomoć  Fonda za zaštitu okoliša i strukturnih fondova EU a procjena je da bio cijeli projekt koštao oko 7 milijuna eura. Na koncu bi gradske tvrtke trebale osigurati oko 40 mlijuna kuna što bi, uvjereni su zagovaratelji ovog projekta, udruženi mogli podnijeti.

– Ako idemo na koncepciju odvajanja otpada na kućnom pragu, samo za kante za biološki otpad trebali bi platiti oko dva milijuna kuna. Nadalje, morali bi nabaviti i nove kamione, te zaposliti još 15-ak ljudi, rekao je Horvat.

Nova ideja za rješenje odvajanja otpada i potencijalno još štošta pred gradskim će se vijećnicima naći na sjednici zakazanoj za 26. rujna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest