Završio rat Švegara i Gradske toplane – Švegar platio račune, toplana građanima obećala pomoć u izdvajanju

Švegar na sastanku u Gradskoj toplani

Najglasniji borac za “slobodno grijanje” u gradu Karlovcu, koordinator inicijative “Neću usluge toplane”, Domagoj Švegar zakopao je ratnu sjekiru s Gradskom toplanom. Pomalo neočekivano, Švegar je danas medijima poslao priopćenje o svom sastanku u Gradskoj toplani iz kojeg je vidljivo da su Švegar i Toplana pronašli rješenje, očito na “obostrano zadovoljstvo”.

Poduže priopćenje prenosimo u cijelosti…

“Tenzije između određenog broja Karlovčana i Gradske toplane iz Karlovca polako se smiruju. Do izvjesnih napetosti i medijskih razmirica je došlo prošle godine, kada se zbog visoke cijene grijanja jedan dio građana odlučio izdvojiti iz toplinskog sustava, bez ispunjenja pretpostavki propisanih tada važećom regulativom (Zakon o proizvodnji, distribuciji i opskrbi (čl.23.), te Opći uvjeti o opskrbi toplinskom energijom (čl. 30.). Gradska toplana nije im dala suglasnost za izdvajanje jer nije imala pravne mogućnosti za to, obzirom na zakonske odredbe, kojima je kao preduvjet izdvajanja bilo propisano ishođenje suglasnosti svih suvlasnika pojedinih stanova na zajedničkom mjernom mjestu. Međutim, to je mnogima bio neostvariv uvjet. Obje suprotstavljene strane podnijele su niz prijava raznim državnim institucijama, među kojima i DORH-u, koji je u ožujku ove godine kao neosnovanu odbacio kaznenu prijavu Domagoja Švegara, donedavnog voditelja pokreta “Neću usluge toplane”, protiv direktora Gradske toplane d.o.o. Inoslava Latkovića.

U međuvremenu se dogodio preokret. U srpnju 2013. godine Domagoj Švegar podmirio je prema izjavama rukovoditelja ekonomsko-financijske i računovodstvene službe Gradske toplane d.o.o. Ivane Fočić sva svoja dugovanja po osnovi isporučene toplinske energije, te je u započetim sudskim postupcima sklopljena izvansudska nagodba na način da je po podmirenju svih dugovanja Domagoja Švegara, Gradska toplana d.o.o. podnijela zahtjev nadležnim institucijama za donošenjem rješenja o obustavi.

Pozitivan rezultat aktivnosti svih uključenih u događanja u prošloj ogrjevnoj sezoni svakako je i donošenje novog Zakona o tržištu toplinske energije. Budući je isti na snazi, nastavak građanskog neposluha u vidu neplaćanja više nema smisla, jer sada svaki građanin (ne samo u Karlovcu već bilo gdje u Republici Hrvatskoj) može relativno jednostavno izići iz sustava, kaže Švegar, dodavši kako je u svibnju 2013. godine povukao i tužbu Upravnom sudu protiv Gradske toplane.

Kako izjavljuje rukovoditelj općih, pravnih i kadrovskih poslova, te odnosa s javnošću Gradske toplane d.o.o. Marina Jarnjević, nova regulativa propisuje iznimno visoke kazne (20-50 tisuća kuna) za nezakonito izdvajanje iz centralnog toplinskog sustava. Gradska toplana je već u nekoliko navrata pozvala sve korisnike zainteresirane za izdvajanje da im se obrate u svezi uputa, projektiranja i izvođenja radova.

– Svima koji ispune zakonske preduvjete stojimo na raspolaganju za izradu projektne dokumentacije i radova na izdvajanju iz sustava – pozvao je direktor Latković, izrazivši mkišljenje kako ne očekuje velik broj zainteresiranih obzirom da je cijena grijanja smanjena u odnosu na prethodnu sezonu (prosjek cca 30% niža cijena snage, odnosno paušala).

Prema novom zakonu, za izdvajanje iz sustava centralnog grijanja više između ostalog nije potrebna suglasnost Gradske toplane niti suglasnost svih suvlasnika na zajedničkom mjernom mjestu, već između ostalog natpolovična većina svih suvlasnika prema veličini suvlasničkih udjela. Kako izjavljuje Domagoj Švegar, a direktor Gradske toplane d.o.o. Inoslav Latković potvrđuje, Švegar je odlučio sukladno novom Zakonu o tržištu toplinske energije ispuniti pretpostavke koje su potrebne za zakonito izdvajanje iz centralnog toplinskog sustava grada Karlovca. Kako nadalje izjavljuje direktor Latković, prema novom Zakonu Gradska toplana d.o.o. nije više nadležna za davanje suglasnosti nakon pribavljanja potpisa suvlasnika, ali joj je novom regulativom dana mogućnost izraditi projekt izdvajanja, te biti i izvođač radova za izdvajanje. Zanimljivo je da će u slučaju Domagoja Švegara projektnu dokumentaciju izdvajanja izraditi, a ujedno i izvršiti radove na izolaciji vertikalnih instalacija, upravo Gradska toplana. Kako izjavljuje Švegar, tu tvrtku odabrao je zbog konkurentne cijene, a i inače je zadovoljan odnosom i stručnim pristupom djelatnika Gradske toplane.

Bura u javnosti podigla se također oko kaznene prijave podnesene od strane Gradske toplane d.o.o. protiv Domagoja Švegara. Kako nadalje izjavljuje Marina Jarnjević, od strane Općinskog državnog odvjetništva u Karlovcu doneseno je rješenje koje datira s 29. kolovoza 2013. godine (zaprimljeno u Gradsku toplanu u rujnu 2013. godine) kojim se odbacuje kaznena prijava protiv Domagoja Švegara zbog kaznenog djela lažnog prijavljivanja. Obrazloženje Općinskog državnog odvjetništva jest da je s njihove strane utvrđeno da se u postupanju Švegara ne stječu obilježja kaznenog djela za koje se progon poduzima po sužbenoj dužnosti, već je Gradskoj toplani d.o.o. dan rok za preuzimanje progona. Nastavno na to,a prema trenutnoj situaciji, direktor Inoslav Latković je donio odluku da se daljnji pravni progon neće nastaviti protiv D. Švegara, obzirom na činjenicu da je isti već prethodno u srpnju 2013. podmirio sva dugovanja prema Gradskoj toplani d.o.o.,kao i sve popratne troškove. Latković ujedno izjavljuje kako bi ustrajanje na kaznenom postupku bilo kontraproduktivno, te sve nesuglasice sa sadašnjim i bivšim korisnicima nastojat će riješiti izvansudskim postupcima kad god je to moguće.

Obje strane izražavaju veliko zadovoljstvo zbog mirnog rješavanja svih pravnih postupaka i odnosa koji su iz tog proizašli, te se nadaju kako će i ostali slični primjeri u gradu Karlovcu biti rješavani na sličan način.”

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest