Vatrogasci upozoravaju one koji zemlju “uređuju” spaljivanjem da to prijave – izbjeći će kazne, ali i štete i stradavanja

foto ilustracija

– Zabrinjava nas što još ima onih koji ne poštuju mjere za sprječavanje požara na otvorenom i namjerno pale površine za koje misle da trebaju, a da ne obavještavaju vatrogasne postrojbe. Moraju biti svjesni da je to kazneno djelo, upozorio je s pressice zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković.

Dolaskom proljeća i lijepog vremena, kakvo se očekuje idućih dana, očekuje se i pojačano paljenja korova, granja i “uređenja” zemljišta na ovaj način, pa vatrogasci podsjećaju da se pri spaljivanju valja držati propisa. Između ostalog, onih o dovoljnoj udaljenosti od vodova, cesta, pruga, građevina, o sigurnosnom pojasu od najmanje tri metra oko mjesta na kojem se spaljivanje obavlja, prisustvu odraslih osoba koje mogu ugasiti požar, potrebnom alatu, odnosno, priručnim sredstvima za gašenje požara, kao i obaveznom gašenju vatre i žara prije nego se s mjesta spaljivanja ode. No, prije nego s tim uopće i krenu, moraju to prijaviti nadležnoj vatrogasnoj postrojbi.

– Ako ne mogu njima, neka nazovu 193, dobit će informaciju kojem nadležnom zapovjedniku da se obrate, a on će pregledati teren i reći kada je to najbolje obaviti, kazao je Franković, podsjetivši da je nedjeljama i blagdanima spaljivanje zabranjeno.

Lani su vatrogasci evidentirali 214 požara na otvorenom, od čega najviše, 163, na zapuštenim zemljištima. Upravo zato ove će se godine pojačano kontrolirati neka od područja s puno takvog zemljišta, a malo stanovnika, poput Vojnića, Krnjaka, Barilovića i Generalskog Stola.

– Kad “pobjegne” požar, moguće je stradavanje, bilo je i do sad ozlijeđenih. Ljudi misle da mogu nešto napraviti sami, bez da zovu vatrogasce, ali bilo bi dobro, ako vatra izbjegne njihovoj kontroli, da zovu odmah jer tada je požar u početnoj fazi i može se ugasiti s manjim snagama, napomenuo je Franković.

Ocijenio je da se sve više građana pridržava obaveze prijavljivanja spaljivanja na otvorenom, te da se smanjuje broj namjerno izazvanih požara, ali i dalje je taj udio velik: 30 do 40 posto.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest