“Šaka u oko” u centru grada: Nepoznata sudbina kuće u Gajevoj na obali Kupe – vlasnik je država

Ulazak s Banije preko mosta u stari dio grada nikako ne pruža reprezentativnu sliku grada Karlovca, kakvu bi mnogi stanovnici grada na četiri rijeke priželjkivali. S lijeve strane pruža se pogled na Gazu s kućicama među kojima dominira povijesno zdanje uz cestu – palača devastirana i napuštena, već duži niz godina prepuštena zubu vremena. Situacija nije bolja niti na desnoj strani gdje su nekadašnja pristaništa slavnog trgovačkog središta zapuštena, a fasade oronule i ružne.

Tračak nade da će konačno biti obnovljena kuća u Gajevoj koja se prostire na čak dvije tisuće četvornih metara, pojavio se u jesen 2011. godine kad je projekt karlovačkog akvarija osmišljen i po prvim idejama trebao biti smješten u njoj. Međutim, ubrzo se odustalo od ove lokacije te je izabrana nova uz rijeku Koranu – prostor nesuđenog autokampa. Gradskoj vlasti učinilo se zgodnije tako riješiti problem napuštenog kampa koji je, podsjetimo, zahvaljujući političkim spletkama postao još propala investicija na račun poreznih obveznika.

Što će biti sa zgradom u Gajevoj, sada izgleda nitko ne zna.

–  Nekretnina je nacionalizirana još 1959. godine. S obzirom da prijašnji vlasnici nisu podnijeli zahtjev za povrat, većinski vlasnik je Republika Hrvatska, kazala nam je glasnogovornica Grada Ana Župančić na naš upit ima li gradska vlast ideju što će s ovim zdanjem i planira se izbjeći scenarij da i ono postane opasno po prolaznike.

Kako saznajemo, tek slijedi postupak utvrđivanja vlasništva Republike Hrvatske nakon kojeg će vlasništvo na kući u Gajevoj biti  upisano i u zemljišne knjige.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest