Predstavnici vlasti u Krnjaku pozivaju na smirivanje tenzija, kažu, netko želi pokupiti jeftine političke bodove

– Krnjak je multietnička sredina i ovdje ljudi, bez obzira bili Srbi ili Hrvati imaju iste, egzistencijalne probleme. Incident koji se dogodio, skidanje ploča s ćiriličnim natpisima je politiziranje situacije i za nekog očito skupljanje jeftinih političkih bodova, rekao je danas na tiskovnoj konferenciji Dejan Mihajlović, načelnik Općine Krnjak a nakon što su sinoć sa zgrade nestale ploče postavljene još prije šest godina.

Kaže da je ovo ružan čin kojim netko želi da poremeti odnose i podigne tenzije između Hrvata i Srba koji zajedno u miru žive u Krnjaku.

– Neka policija i institucije odrade svoj posao, dok bi pozvao mještane da se strasti smanje ne minimum, dodao je Mihajlović.

Dožupan Karlovačke županije Siniša Ljubojević rekao je da je ovaj čin štetan za općinu Krnjak, Karlovačku županiju ali i cijelu Hrvatsku jer narušava ugled zemlje koja je nedavno ušla i u Europsku uniju, zajednicu naroda u kojoj se uvažavaju različite kulture i narodi.

– Ustavni zakon je na snazi već 10 godina dok su ćirilične ploče postavljene s usklađivanjem statuta općine prije šest godina. Sada su nekome zasmetale i očekujem da se počinitelji pronađu i vandalizam kazni. Možda će biti podizanja tenzija što ne želimo i moramo zaustaviti daljnje širenje animoziteta koji ovakav čin donosi, rekao je Ljubojević te naglasio da očekuje da događaj u Krnjaku osude sve političke stranke.

Ljubojević i Mihajlović pozvali su sve na smirivanje situacije i miran suživot a uvjereni su da ploče nije skinuo, odnosno otkinuo nitko iz Krnjaka, već da se radi o nekome u prolazu, kao što je bilo u slučaju incidenta sa zastavom.

Naime, u Općini Krnjak po popisu stanovništva živi 68 posto žitelja srpske nacionalnosti i 29 posto Hrvata. Ljubojević je podsjetio na primjer “pozitivne diskriminacije” u Istri gdje unatoč tome što tamo živi tek šest posto Talijana, svi su natpisi dvojezični.

– Želimo takvu situaciju i u Hrvatskoj. Srbi ovdje žive duže od 400 godina, mi smo dio Hrvatske i sebe smo ugradili u nju kroz povijest, dodao je Ljubojević.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest