Za UZO “latvijski recept” prihvatljiviji od megalomanskog Centra, kažu, način zbrinjavanja bitniji od lokacije

Pogon za odvajanje otpada u okolici Rige

Način odvajanja otpada po “latvijskom receptu” i njegovo iskorištavanje kao pogonskog goriva na kojem se čak može i zaraditi, podržat karlovačka Udruga za zaštitu okoliša (UZO), inače ljuti protivnik izgradnje Centra za gospodarenje otpada na Babinoj gori, barem po projektu koji se već godinama pokušava realizirati.

– U načelu je to je smisao svega toga i zato ajmo podržati ovu inicijativu. Svatko od nas radi smeće i negdje ga moramo zbrinuti no najvažniji je način a ne mjesto. Ako je način dobar i u skladu sa zakonom naći ćemo i mjesto koje nećemo zagaditi, kazala nam je predsjednica UZO-a Biserka Schmuck. Dodaje da je, po prvim informacijama predočenim i na jučerašnjoj prezentaciji projekta, ovaj način znatno jeftiniji nego, kaže, megalomanski projekt na Babinoj gori pa ga se može uzeti kao sadašnje rješenje.

– Otpad nas košta kako god okrenemo, a ako od nega uspijemo izvući sirovine što se već počelo u Karlovcu raditi nećemo imati puno toga za odložiti. U Europi veliki gradovi odlažu tek oko 30 do 40 posto otpada, mi da uspijemo 50 posto, već bi bilo puno, no ljudi nisu dovoljno educirani, dodala je Schmuck.

Podsjetimo, novi predloženi način zbrinjavanja komunalnog otpada, odnosno njegova obrada obuhvatila bi i mulj s pročistača otpadnih voda te otpad kojeg sada za veliki novac mora zbrinjavati Zelenilo. Dobili bi građevinski materijal koji se može prodati po dobroj cijeni, dok bi bioplinsko postrojenje proizvodilo skupu energiju. Kako je na jučerašnjoj prezentaciji projekta u velikoj vijećnici Grada Karlovca rekao Srđan Selanec-Barbieri iz zagrebačke tvrtke Eko-teh projekt koja je izradila Studiju, investicija bi bila oko 10 milijuna kuna dok bi profit mogao biti od 2 do čak 7 milijuna eura.

Dok Grad Karlovac pokušava pronaći rješenje za sve veći problem otpada, dalje ide i projekt županijskog Centra za gospodarenje otpadom. Još uvijek traje policijska istraga vezana za ovaj projekt, dok je u tijeku ishođenje potrebne dokumentacije.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest