Mladi par na putu oko svijeta jučer stigao i u Karlovac – kažu, Hrvatska je raj, jedna velika razglednica

Put oko svijeta želja je mnogih no malobrojni si tako nešto mogu priuštiti. Mladi američko – korejski par Matthew Martin i Jihye Hong koji žive u Seulu u Južnoj Koreji, krenuli su na obilazak zemaljske kugle i tako jučer stigli i u grad Karlovac. Na nekoliko dana iznajmili su stan u Zagrebu, obišli hrvatsku prijestolnicu, Karlovac i Dugu Resu, te sljedećih dana namjeravaju napraviti turneju po jadranskoj obali o kojoj su, kažu, toliko čitali i slušali.

– Došli smo u Hrvatsku vlakom i cijelo vrijeme smo iz vlaka samo fotografirali kroz prozor. Nismo htjeli propustiti prirodne ljepote pored kojih smo prolazili. Kad smo došli u Zagreb, nismo mogli vjerovati kako je to lijep grad, od željezničke stanice do katedrale nadalje. Sad se spremamo na obalu o kojoj smo mnogo čitali i slušali i kad bi bar mogli ovdje provesti više mjeseci, ispričao nam je simpatični Matthew koji je sa svojom suputnicom u društvu dugoreškog dogradonačelnika Zorana Vilovića dobio priliku obići i Karlovac, te Dugu Resu. Zatekli smo ih na obali rijeke Korane gdje su, osim ljepotom rijeke, bili iznenađeni i kako su naši karlovački labudovi pitomi.

S obzirom da je teško brzinski sređivati dojmove ako se svaki dan boravi u drugom gradu, nisu nam mogli reći što misle o kišovitom Karlovcu no impresioniralo ih je kako gotovo svaki svaki grad ili gradić, ima dugu i bogatu povijest pa tako i Karlovac.

– Upravo smo saznali da je Nikola Tesla ovdje išao u školu. U Beogradu smo bili u Teslinom muzeju i sada smo vidjeli školu koju je pohađao. To je fantastično, posebno ako ćete sagraditi memorijalni centar u čast velikog znanstvenika, pričaju Matthew i Jihye. U Hrvatskoj imaju još puno toga za vidjeti, namjeravaju do Pule, Splita, Dubrovnika i uzbuđeni su što će vidjeti ove gradove.

– Hrvatska obala je raj, sve je ovdje kao na jednoj velikoj razglednici, dodao je Matthew.

Ono što nas je posebno zanimalo, jest kako mladi koji žive i rade u Južnoj Koreji mogu potrošiti sedam – osam mjeseci da obiđu planetu.

– Jihye je iz Južne Koreje gdje ja živim već devet godina. Oboje smo učitelji engleskog jezika u Seulu, i tamo radimo 60 i više sati tjedno. To je težak posao, radimo u javnoj školi i dajemo privatne satove tako da smo uspjeli uštedjeti za put. Krenuli smo iz Seula, ukrcali se na transibirsku željeznicu kroz Rusiju do Moskve, Sankt Petersburga i onda smo odlučili obići Baltičke zemlje – Estoniju, Latviju, Litvu, do Poljske, Njemačke. Krenuli smo na jug preko Mađarske, Srbije i sada smo ovdje. Čeka nas još dug put, pričaju nam Matthew i Jihye.

Pred njima je najvjerojatnije Afrika, južni dio Azije, Južna Amerika do koje se, kažu, nadaju da će doći Svjetskog prvenstva u nogometu koje se na ljeto igra u Brazilu.

– Možda ćemo tamo gledati i vašu reprezentaciju, šali se Matthew. Osim upoznavanja novih mjesta, Jihye kaže da je izvrsno i to što nemaju točan plan već se dogovaraju “u hodu”.

– Divna je pozitivna energija koja se može osjetiti u svakom gradu, divni su ljudi na koje nailazimo, kaže Jihye koja zajedno s Matthewom redovito održava svoj putni blog radnog naziva “Once around the big blue marble“.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest