Nacionalno svetište sv. Josipa objedinilo Hrvatsku prigodom proslave svetkovine svetog Josipa

Istaknuo je kako je sveti Josip kroz crkvenu povijest dosta često bio zanemaren i kako je njegov blagdan ustanovljen tek u 16. stoljeću. Nadbiskup u miru osvrnuo se i na stanje braka i obitelji u hrvatskom narodu istaknuvši kako se te vrijednosti danas nastoje uništiti, te pozvao na obnovu hrvatskog naroda i domovine zajedno sa svetim Josipom. Mons. Srakić pojasnio je da se narod može obnoviti jedino ako se krene od obitelji kakvu je Bog zamislio, a sve dosadašnje reforme koje su pokrenute a nisu krenule od obitelji propale su:

– Moramo misliti na obnovu naših obitelji, inače se vrtimo u krug…

Prije završnog blagoslova, rektor Svetišta, mons. Antun Sente ml. zahvalio je nadbiskupu na poticajnim riječima te zajedno s akademskim slikarom Danielom Butalom, autor umjetničkih djela koja krase Svetište, podario sliku raspetog Krista. U ime grada Karlovca, mons. Srakiću dar je uručio gradonačelnik Damir Jelić.

Misna slavlja u Nacionalnom svetištu predvodili vojni ordinariji mons. Jure Bogdan, đakovačko osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, te sinjski gvardijan i rektor Svetište Gospe Sinjske obogaćena zagrebačkim Oratorijskim zborom “Cantoresa santi Marci” želeći tako u Svetištu nacionalnog zaštitnika svetog Josipa povezati i objediniti cijelu Domovinu u molitvu na pet velikih nakana u kojima prepoznajemo moćan zagovor svetog Josipa: za uspješan završetak školovanja djece i mladih, za pronalaženje radnog mjesta i pravednu plaču, za dar bračnog partnera i brak blagoslovljen ljubavlju i djecom, za duhovna zvanja u Domovini i odgovorno vršenje povjerenih dužnosti u obitelji, zajednici i Domovini za blagu i svetu smrt, te kroz te nakane ostvarit susretu čovjeka s Bogom tako potrebnog današnjem hrvatskom čovjeku.

Tijekom dana neprestano su pristizali hodočasnici. Posebno se istaknulo 50-ak hodočasnika iz Župe svete Barbare iz zagrebačkog naselja Vrapče koji su pješice dva dana hodočastili u Nacionalno svetište prošavši tako 60-ak kilometara. Večernju svetu misu predvodio je fra Luka Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske, u zajedništvu s mons. Antunom Senteom ml. i fra Krunoslavom Albertom, župnikom Župe Presvetog Trojstva iz Karlovca. Bogatstvu euharistijskog slavlja izvrsnim pjevanjem pridonijeli su članovi Oratorijskog zbora crkve svetog Marka “Cantores santi Marci“, a svojim sudjelovanjem i sinjski alkari i predstavnici Karlovačke gradske straže.

Fra Petar Klapež istaknuo je u homiliji kako sveti Josip svakome pruža primjer i poručuje da cjelokupni život treba živjeti u odgovornosti prema vrijednostima vjere, a posebno u trenucima suočavanja s ljudskim slabostima i grijesima. Također je upozorio na neprihvatljiva tumačenja dara života i vrijednosti obitelji. Pozvao je sve vjernike da budu svjesni kako ih Bog nikada ne napušta i da se ne prepuštaju osjećaju napuštenosti, malodušja i da ne budu samo pasivni i tužni promatrači.

Ne bojmo se snivati Božje snove i biti poput svetog Josipa idealisti koji žive od Božjih ideala, kako nas ne bi zarobili idoli ovoga svijeta – poručio je sinjski gvardijan.

KAportal.hr 

FOTO – Dinko Neskusil i Petra Vuković

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest