Stanarima Kasara žao starih platana – emotivno su za njih vezani no i svjesni da postoje opasnosti

Platane u Kasaru

Nakon što je u dugoreškoj gradskoj upravi odlučeno da će platane u naselju Kasar ipak morati “pod pilu”, stanari ovog radničkog naselja, inače primjera industrijske arhitekture 19. stoljeća imaju podvojene osjećaje i slična razmišljanja.

Uglavnom, većini je žao što će gotovo cijelo stoljeće stara stabla najvjerojatnije biti srušena, dok su i svjesni da stabla mogu u budućnosti uzrokovati probleme.

– Čula sam da će ih rušiti i žao mi je, ali neki stanari već govore da imaju problema i da stabla ugrožavaju kuće, kazala nam je Mira Domitrović. Njezina susjeda, koja se predstavila samo kao Barbara uvjerena je pak da stoljetne platane nikome ne smetaju te da ih treba sačuvati a kao jedinu opasnost navodi grane koje mogu popucati, kaže, pod naletima groma.

– Grane su dosta debele, a ove sitne nikoga ne mogu ugroziti. Drveće bi trebalo samo održavati, redoviti klaštiti i bit će sve u redu. Cesta je drugi problem, no ja sam za prirodu. Ovdje imamo i drugih opasnosti – zrače nas svakodnevno, kazala nam je Barbara pokazavši na zgradu T-Coma koja je zajedno s repetitorima za mobitele neskladno uklopljena u staro radničko naselje.

Krunoslav Stipčić cijeli život provodi uz ova stabla pa mu je žao ako će doći red na njihovo rušenje, dok stanar Kasara Jure Pavlović smatra da drveće ima svoje prednosti ali i mane.

– Drveće uništava cestu što se i vidi, dok je problem što je i previsoko. Ako se ne održavaju stabla, posebno ova vrlo visoka mogu ugroziti kuće no naravno da bi mi bilo žao da ih posjeku, kaže Jure.

U svakom slučaju, u Gradu su odlučili da će krenuti u akciju rušenja i to na osnovi studije Instituta šumarstva, dok će stara stabla biti zamijenjena mladima.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest