Cvjetičanin: Program sanacije bolnice ide prema planu – problema ima ali do kraja godine, kaže, ulaze u “pozitivu”

Opća bolnica Karlovac

Sanacijski program u karlovačkoj Općoj bolnici se odvija prema planu no prate ga brojni problemi u realizaciji. Kako navodi sanacijski upravitelj OB Karlovac Rade Cvjetičanin, da bi se donijeli korektni zaključci o učincima realizacije mjera ipak treba pričekati određeno vrijeme, jer se provode svega dva i pol mjeseca.

Naime, Cvjetičanina smo zamolili da nam predoči rezultate poslovanja OB Karlovac nakon što je u dva navrata župan Ivan Vučić u Županijskoj skupštini kritizirao rad Sanacijskog vijeća.

Županove kritike

Vučić je, podsjetimo, ustvrdio da se dugovi u bolnici ne smanjuju nego gomilaju, dok je rekao i da se “nada da Županija od Sanacijskog vijeća neće bolnicu primiti u gorem stanju nego što je bila”.

– U razdoblju od siječnja do lipnja 2013. ostvaren je ukupni prihod u iznosu od 91,2 milijuna kuna, a ukupni rashodi poslovanja iznosili su 95 milijuna kuna, što znači da je bolnica poslovala s manjkom prihoda u odnosu na rashode u iznosu od 3,7 milijuna kuna. Ukupne obveze bolnice 30. lipnja iznosile su 50,9 milijuna kuna, a potraživanja 10,1 milijun kuna, rekao je Cvjetičanin.

Iako kaže se program sanacije provodi prema planu, ne bježi od toga da nema problema u njegovoj realizaciji, odnosno kašnjenja i stanovitog odstupanja.

Otegotne okolnosti

Program sanacije od Ministarstva zdravlja čak još nije formalno niti usvojen dok, dodaje sanacijski upravitelj, nisu poznata niti rješenja vezana uz predstojeću primjenu Master plana zdravstvenih ustanova te oblikovanja konačnih strategija outsourcing i spin-off pristupa.

U isto vrijeme, HZZO je je donjio odluku da se mjesečni proračuni svaki mjesec umanjuju za oko 180 tisuća kuna pa se s iznosima umanjuje i prostor mogućih ušteda, dok je još uvijek u tijeku i štrajk liječnika koji naravno nije mogao biti planiran.

– Unatoč svimo otegotnim okolnostima tijekom kolovoza i rujna realiziran je velik dio definiranih mjera iz programa sanacije koje su dale pozitivne učinke, tvrdi Cvjetičanin i dodaje da će se u roku od godine dana od početka sanacije ispuniti predviđene uštede iz programa od oko 6,4 milijuna kuna.

Uskoro u pozitivi?

Nakon što HZZO plati nedospjela potraživanja iz srpnja, kolovoza i rujna, OB Karlovac bi manjak prihoda nad rashodima imala u visini od 5,9 kuna dok su ukupne obveze na kraju rujna bile 54,7, a ukupna potraživanja 15,6 milijuna kuna. Značajan dio dugova prema dobavljačima, čak 25 milijuna kuna trebao bi biti riješen kad ih plati HZZO, ali to se još nije dogodilo, dok će se ostatak rješavati na drugi način.

– Do kraja godine očekujemo stvaranje viška prihoda nad rashodima, dakle prelazak u zonu ostvarivanja mjesečnih pozitivnih rezultata, no isto neće biti dostatno za pozitivno poslovanje mjereno odnosom prihoda i rashoda na kraju ove poslovne godine, što nije niti bilo očekivano s obzirom na zakonski definirane rokove trajanja sanacije, niti je planirano bilo kojim planskim dokumentom OB Karlovac za naredni period, rekao nam je sancijski upravitelj.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest