Kupom će od idućeg ljeta ponovo ploviti žitna lađa – uskoro gradnja lađe, ali i uređenje pristaništa

Rijeka Kupa postat će plovna - u turističke svrhe

Žitna lađa, nalik onima kojih nema već više od pola stoljeća, duga više od 26 metara i široka četiri, trebala bi od srpnja iduće godine ploviti Kupom i prevoziti turiste. Najavljeno je to na današnjem predstavljanju projekta “Žitni put Kupa – Sava”, kojeg Karlovac i Pokupsko, te ostali sudionici s hrvatske strane provode s partnerima iz BiH, a finanicira EU s više od 660 tisuća eura.

– Cilj nam je da Kupa postane brend, turistička destinacija dostupna svima. Nadamo se da će ovaj projekt pomoći da masa turista plovi Kupom i doživi je kao mi – rijekom života, kazala je Ivana Antonović, pročelnica u Općini Pokupsko.

Kuda će lađa sve stizati, što sve pokraj Kupe povezivati, još se ne zna, no zna se da će biti izgrađena na tradicionalan način, uglavnom od hrastove građe, prema i sada potopljenim lađama u Kupi na Selcu i Zamršju, podacima nađenim u muzejima, knjižnicama, svjedočenjima lokalnog stanovništva i nacrtu inženjera brodogradnje Nikole Brnardića.

– Priprema se dokumentacija i uskoro slijedi natječaj za gradnju. Lađa se mora testirati bar dva mjeseca i u srpnju bi mogla ploviti punim kapacitetom. Ne znamo još gdje će biti pristaništa, ali vjerojatno će za početak biti izrađeno nekoliko splavi gdje će pristajati. Na njoj će biti klupe i stolovi na glavnom dijelu, te šetnica, najavio je koordinator projekta Ivan Padežanin iz Društva Zvono uz Kupu.

U cijeli projekt plan je uključiti i OPG-e, povezati znamenitosti uz rijeke, oživjeti stare obrte, pa stanovništvu na tom području, stvaranjem poželjne turističke destinacije, poboljšati uvjete života.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest