Stanari Vrazove protiv mačaka – kažu, strahuju od zaraze, buha i muha, revoltirani su što se u ovoj tragediji netko brine za mačke?

Mačke nepoželjne u Vrazovoj

Pobuna stanara Vrazove ulice protiv hranilišta za mačke koje je posve legalno ispred zgrade nastradale u eksploziji postavila udruga “Mijau,” te je zbog toga čak intervenirala i policija, nakon medijskih napisa dobila je znatnu pozornost dok danas stižu i reakcije stanara koji tvrde da je problem puno veći nego što je prikazano u javnosti.

U ime 14 stanara Vrazove, javio se stanar Dražen Adamić, s podužom opservacijom zašto mačke o kojima se brine njihov susjed Nikola Jerković, nisu poželjne u ovoj ulici. Kako kaže, stanari su još u srpnju potpisali prijavu zbog problema s mačkama lutalicama i to uzrokovanog ponašanjem djeda Nikole, kako poznanici zovu ovog vremešnog ljubitelja životinja.

Adamić tvrdi da upravo Jerković uzrokuje probleme jer hrani mačke, te im čak hranu baca s prozora na tlo ili je postavlja na kontejnere s drvima koji su, dodaje Adamić, protupropisno postavljeni uz zgradu.

– Na prozor je ugradio štap obložen tkaninom, kako bi mačke s kontejnera mogle skočiti na prozor, a u tu svrhu je i izravnao (potrgao) limenu okapnicu, zbog čega je već i oštećena fasada ispod prozora. Time je znatno nagrdio i pročelje zgrade. Podrumski prozor je razbio i ugradio otvor, kako bi mačke mogle ući i u podrum, ulazna vrata u zgradu danonoćno drži otvorena, a ako bilo koji stanar zatvori ili zaključa vrata, najprije bude ispraćen galamom i ružnim psovkama, a onda odmah ide i otvori vrata. Navodno ima 3 mačke koje ulaze u stan, a kada se mace, bude ih i puno više. Stanari koji prolaze hodnikom pored ulaza u njegov stan, a vrata su otvorena, moraju ustuknuti zbog nepodnošljivog smrada. Kao posljedica bacanja hrane, tu se sakupljaju mačke lutalice iz čitavog kvarta, te njihov broj doseže i 10 – 12 mačaka, koje se uglavnom zadržavaju na tom malom prostoru gdje uredno i vrše nuždu, a činjenica je da su sve neuredne i nenjegovane, poludivlje, te pune buha, nabrojio je Adamić  probleme s  “najezdom mačaka” u Vrazovoj.

– Jerković živi sam od male mirovine, iz Gradskog socijalnog programa koristi uslugu pomoći u kući, te mu se besplatno dostavlja topli obrok dnevno, koji nerijetko završi kao mačja hrana, zaključuje Adamić koji bi kao bivši umirovljeni savjetnik za socijalnu skrb u karlovačkoj gradskoj upravi valjda bolje znao rasporediti Jerkovićevu “socijalku”. Smatra da otvorena uzlazna vrata ugrožavaju sigurnost stanara, a stanari, kaže, strahuju od zaraze, buha i muha.

– Nepodnošljiv smrad širi se čitavom ulicom, naročito ljeti i u vrijeme niskog pritiska. Evidentna su oštećenja na automobilima na koje mačke uredno skaču i grebu, dodaje u pismenom reagiranju. Njega su, naime, stanari s s broja 42 zamolili da im pomogne riješiti taj problem, no to nije uspio.

– Najprije sam se obratio udruzi “Mijau”, u najboljoj namjeri da se savjetujem kako riješiti taj problem. Ali u njihovom odgovoru, te kasnije u telefonskom razgovoru moje supruge s predsjednicom udruge, doživjeli smo pogrde i vrijeđanja kao mrzitelji mačaka, te prijetnje policijom i državnim odvjetništvom. Tvrdnje da su te mačke zdrave i sterilizirane, pokazale su se kao laž i obmana, jer već slijedeće proljeće pojavilo se najmanje 5 novih mačića, pod paskom i u stanu g. Jerkovića. Pored svega, izrečena je i optužba da mi maltretiramo “jadnoga starca”, s kojim nismo uopće komunicirali. Nakon toga bilo kakva suradnja s udrugom više nije imala nikakvog smisla, navodi Adamić.

Stanari su se već obraćali sanitarnoj i veterinarskoj inspekciji, Zavodu za javno zdravstvo, Gradu Karlovcu…

– Udruga može, uz potporu policije, postavljati hranilišta gdje hoće, kao to je gradsko zemljište, a ima li, i od koga izdanu dozvolu, te da li je netko uopće pitao za suglasnost građane koji tu žive i trpe navedene posljedice. Došli smo dakle do zatvorenog kruga, te se nužno nameće zaključak – osoba u socijalnoj potrebi, potpomognuta još i djelovanjem udruge, može i dalje nekažnjeno kršiti niz propisa, te maltretirati 40-tak stanara. Iz svega vrlo jasno proizlazi da problem nisu same mačke i nitko nema ništa protiv mačaka. Nisam vidio da bi ih itko tjerao. Osobno sam u vikendici udomio i hranio mladu ostavljenu mačkicu, a ovima ovdje niti jednoj nisam rekao niti “šic”, nastavlja Adamić.

Adamić i stanari kažu da je udruga Mijau “iskoristila i zlorabila tragičan događaj kako bi se prezentirala i pokrila dosadašnju nebrigu. Zar onda nije razumljivo da su se stanari pobunili prilikom postavljanja hranilišta za mačke. Iznervirani, te u jadu i strahu od tragedije koja im se dogodila, nekome su važnije mačke! Udruzi nije palo na pamet da mačke zbrinu u sklonište, za što dobivaju novac.”

– Pored svega, predsjednica udruge “Mijau” pokazala je vrhunac cinizma kada nam je preporučila da se obratimo nekoj udruzi za ljudska prava! Dakle oni, kao udruga civilnog društva, ne trebaju mariti za ljude, kaže Adamić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest