Nije lopov samo onaj tko krade, nego i tko drži lojtre – Benčić inzistira na naknadi štete nastale lažnim diplomama

Karlovačko Gradsko vijeće

– Od deset gradskih tvrtki i ustanova, u kojima je bilo 22 zaposlenih s lažnom diplomom, samo tri su mi odgovorile da je time nastala materijalna šteta od 1,1 milijun kuna. Ostalih sedam je, na neki način, izbjeglo odgovor. Iz Zelenila su odgovorili da su oba radnika savjesno obavljali posao, pa nisu u mogućnosti utvrditi štetu. Najviše me iznenadio odgovor Čistoće – gdje je bilo 10 onih s krivotvorenom diplomom – da ni jedan za obavljanja poslova nije prouzročio štetu poslodavcu!?

Koju vi to poruku šaljete? Koje zakonske odredbe dozvoljavaju da netko radi s lažnom diplomom? Gradonačelniče, što ćete učiniti da se ti novci vrate, pitao je na današnjem “aktualcu” Gradskog vijeća Josip Benčić (SDP), utvrdivši da je nezadovoljan pisanim odgovorom koji mu je stigao četiri mjeseca nakon što je pitanje o šteti nastaloj lažnim diplomama postavio.

Gradonačelnik Damir Jelić je ponovio kako je svakom direktoru prepustio odluku o mogućim sudskim sporovima protiv onih koji su radili s lažnim diplomama. No, svi se o tome moraju konzultirati s pravnicima.

– Obavezni su prikazati s kojim su pravnicima razgovarali, ali ne kanim tjerati u procese koji su unaprijed izgubljeni. Apsolutno ću nešto poduzeti kao član Skupština, ali nema šanse da na učinjenu materijalnu štetu dodajemo novu ako pravnici kažu da se u procese ne ulazi i da su oni unaprijed izgubljeni, odgovorio je Jelić, dodavši da je ona moralna šteta ogromna, nemjerljiva i tjera čovjeka da se pita gdje živi.

Benčić nije bio zadovoljan ni njegovim, ni odgovorom direktora Čistoće Damira Jakšića koji je kazao da materijalne štete zbog lažnih diploma vozača nije bilo, ali da je ona moralna velika.

– Nije lopov samo onaj koji krade, nego i onaj koji lojtre drži! Imajte to uvijek na umu, da trošite novac građana, zaključio je Benčić.

Predsjednik Vijeća Mihovil Stanišić (HSP AS) na to je najavio da će ubuduće vijećnici morati unaprijed, pisano, dostaviti mu pitanja koja kane postaviti na Aktualnom satu. Smatra da će to pridonijeti operativnosti u njihovu radu.

– Gdje to piše u Poslovniku? Diktaturu provodite negdje drugdje, poručila mu je potpredsjednica Vijeća Marina Novaković Matanić (SDP).

Zanimalo ju je, između ostalog, hoće li pročelnik Ureda gradonačelnika Ivan Uđbinac i direktor Zelenila Stjepan Turković vratiti novac koji su im Grad i Zelenilo dali za školovanje.

– Malo je bezobrazno da Grad plaća školovanje g. Uđbincu za diplomu koja mu je omogućila da ima uvjete za pročelnika. Bilo bi moralno da i on i g. Turković vrate taj novac i daju za stipendije. Hoćete li vratiti g. Uđbinac? Nadam se da je ta diploma pravovaljana jer se zna da ste imali lažnu, rekla je Novaković Matanić.

Uđbinac je najavio da će joj odgovoriti pisano, ponovio je to i Stanišić, pa njeno opetovano  inzisitiranje na usmenom odgovoru “sada, tu, pred svima” nije urodilo plodom.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest