Viškovi se istopili, gradska blagajna tanja za 30 milijuna kuna – Jelić najavio i pregovore sa sindikatima

Marina Kolaković, Damir Jelić i Dubravko Delić zajedno ostaju na čelu grada

Gradska blagajna je ispražnjena a proračunski višak istopio se s novim nametnutim obvezama i nizom ukidanja i smanjenja s državne razine. Ovo je karlovačkoj javnosti danas na brifingu s novinarima obznanio karlovački gradonačelnik Damir Jelić nazvavši niz od 21 ukidanja ili smanjenja s državne razine – “udarom na gradski proračun”.

Proračun za 2014. godinu će tako, objasnili su gradski oci, biti manji za oko 12 posto i po prvoj projekciji iznosit će oko 220 milijuna kuna. Kako je kazao Jelić, uz sve ovo prije par dana dogodila se i jedna frapantna, skandalozna odluka.

– Iako Grad Karlovac uopće nije bio potpisnik projekta ISPA-e, u Ministarstvu regionalnog razvoja, Ministarstvu proljoprivrede i Hrvatskim vodama dogovoreno je da se projekt ISPA-e može završiti s oko 24 milijuna kuna, ali da Grad iz svojih sredstava sudjeluje sa 20 milijuna kuna, a dva ministarstva i Hrvatske vode sa svega četiri milijuna, rekao je Jelić.

– Je li ovo kazna što smo među prvima u Hrvatskoj povukli sredstva iz fondova Europske unije ili možda što je u Karlovcu na vlasti druga opcija nego na državnoj razini, pita se Jelić.

Nije krio da je stanje u proračunu vrlo teško te da su se viškovi istopili. Dodaje kako nažalost neće biti subjekta koji neće osjetiti smanjenje, te kako otvara sindikalne pregovore. Najvjerojatnije će se raditi na revidiranju kolektivnih ugovora zaposlenika u gradskim poduzećima, te gradskoj upravi no detalji zasad nisu poznati.

Dogradpnačelnica Marina Kolaković kazala je da se prihodi neće moći povećati osim zaduženjem. Grad Karlovac za zaduženja ima prostora jer na plaće djelatnika troši svega 8 posto proračuna dok su kreditna zaduženja sada na razini oko 10 posto, a mogu ići od 20 posto.

– Od nekih ćemo projekata morati odustati no zadržat ćemo dva kapitalna projekta – Kaquarium i vrtić na Švarči, dodao je Jelić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest